Osnovni bankovni računi za sve građane EU-a?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2012. u 15:03
Michel Barnier (Epa)

Svaki građanin Europske unije trebao bi imati pristup osnovnom bankovnom računu, kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier u Bratislavi.

Svaki građanin Europske unije trebao bi imati pristup osnovnom bankovnom računu, kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier u Bratislavi.

"Iako nemamo puno novca koji bismo mogli stavili na račun u banci, važno ga je imati kako bismo sudjelovali u gospodarskom životu zemlje", kazao je Barnier u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi, gdje je sudjelovao na konferenciji o jedinstvenom EU tržištu u organizaciji delegacije EK u Slovačkoj.

Trenutno u zemljama EU-a oko šest milijuna građana nema pristup bankovnom računu, dodao je. Kako bi im se omogućilo da ga otvore Barnier je najavio skoru izradu paketa zakonskih prijedloga, koji će posebno voditi računa o zaštiti i sigurnosti potrošača financijskih proizvoda, poručuje.

"Ti će prijedlozi biti spremni u idućih nekoliko tjedana", kazao je Barnier koji će ih potom predati Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Planirane mjere bit će podijeljene u tri područja, a prvo je uvođenje osnovnog bankovnog računa. Nakon toga slijede mjere koje se tiču promjene banaka.

"U današnje doba postalo je nevjerojatno komplicirano promijeniti banku", ističe Barnier. Treće područje odnosi se na transparentnost bankovnih naknada koje bi, kaže, trebale jasno definirati za što točno klijent plaća naknadu i u koje će svrhe biti korišten njegov novac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

6 milijuona ljudi kojima banke ne naplacuju nikakvu naknadu. To stvarno nije u redu i sad ce oni morati imati racun mada im ocito ne treba jer ga nemaju do sad.

New Report

Close