OPEC ne brine potražnja, nafta pri 90 dolara do kraja godine

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2023. u 05:33
Iz OPEC-a upozoravaju da su ‘kontraproduktivni’ pozivi o prestanku ulaganja u naftu/Reuters

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle.

OPEC je optimističan oko potražnje za naftom i upozorava na nedostatna ulaganja kao rizik za energetsku sigurnost, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik organizacije Haitham Al Ghais na konferenciji u Abu Dhabiju, prenosi Reuters.

Naglasio je važnost kontinuiranog ulaganja u naftu i plin rekavši da pozive o prestanku ulaganja u naftu vidi kontraproduktivnima. “Još uvijek smatramo da je ovogodišnja potražnja za naftom prilično otporna, kao što je bila i prošle”, rekao je Al Ghais.

Ističe da je predviđanje oporganizacije povećanje potražnje na godišnjoj razini za više od 2,3 milijuna barela dnevno (bpd).

Dodao je da su ulaganja u sektor nafte i plina važna za energetsku sigurnost. “Ponestaje nam dosta rezervnih kapaciteta, to smo više puta rekli i to zahtijeva zajednički napor svih da uvide važnost ulaganja u ovu industriju”, rekao je.

Poziv je ponovio i ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail al-Mazrouei rekavši da su potrebna ulaganja međunarodnih i nacionalnih naftnih kompanija.

“Ta ulaganja zahtijevaju da financijski svijet bude voljan financirati naftu i plin”, rekao je Mazrouei. Naknadno je novinarima rekao da su UAE na putu da proširi kapacitete proizvodnje nafte s 4,2 milijuna barela dnevno na 5 milijuna barela do 2027.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle povećavši dobitke u trećem tromjesečju na više od 25 posto zbog smanjenja proizvodnje zemalja OPEC-a i njezinih saveznica. Ekonomisti u anketi Reutersa prognoziraju da će cijena barela na londonskom tržištu u zadnjem kvartalu u prosjeku iznositi 89,85 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close