Ogromni skandal zbog izdavanja šengenskih viza, cijena im je išla i do 40.000 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2023. u 13:52
FOTO: Markus Spiske/Unsplash

Djelatnici u poljskim diplomatskim predstavništvima u Africi, Aziji i Bliskom Istoku optuženi su za primanje mita u zamjenu za izdavanje viza za šengenski prostor, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

“Ovo je najveći skandal u Poljskoj u 21. stoljeću”, rekao je predvodnik oporbe i kandidat liberalno-konzervativne Građanske platforme (PO) ne predstojećim izborima Donald Tusk komentirajući pokretanje istrage protiv sedmero pripadnika poljske diplomacije i uhićenje tri osobe kojima se predbacuje mito i korupcija u vezi s izdavanjem viza za šengensko područje.

Tusk i neki oporbeni mediji poput dnevnika Gazeta Wyborcza govore o izdavanju preko 250.000 radnih viza za Poljsku, a time i za šengenski prostor, koje su u posljednjih 30 mjeseci izdane u diplomatskim predstavništvima Poljske u Africi i Aziji.

Krajem kolovoza je bez obrazloženja otpušten zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za konzularna predstavništva Piotr Wawrzyk, a njegov odjel je pretražio poljski antikorupcijski ured CBA.

Prema pisanju tiska, za izdavanje viza za šengenski prostor su podnositelji zahtjeva u Indiji plaćali i do 40.000 eura. Prema istim izvorima mnogi su s poljskim vizama prešli u Njemačku.

Tusk je vladajućoj stranci PiS predbacio “licemjerje” zbog toga što s jedne strane blokira EU kompromis o politici prema azilantima, a s druge strane njezini diplomati za mito izdaju bespravne vize.

Nekoliko tjedana uoči izbora u Poljskoj vladajući PiS odbacuje optužbe oporba i dijela tiska.

“Nama tu nikakvog skandala. Radi se o glupoj i kriminalnoj ideji nekoliko osoba koje nemaju nikakve veze s vladom”, priopćio je predsjednik vladajućeg PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close