Odobravanje poticaja i obnove infrastrukture bit će Bidenovi najteži ispiti

Autor: Tomislav Pili , 19. siječanj 2021. u 22:00
Joe Biden/REUTERS

Plan izvlačenja gospodarstva iz krize zahtijevat će i dodatno oporezivanje kompanija i bogatih što će biti ‘crvena krpa’ za republikance.

U srijedu započinjemo novo poglavlje – izrekao je izabrani predsjednik Joe Biden prošlog tjedna prilikom predstavljanja svog paketa poticaja gospodarstvu vrijednog 1,9 bilijuna dolara.

No, to novo poglavlje zahtijevat će od Bidena da u vrlo kratkom vremenu, od svega godinu i pol, pokaže može li ostvariti obećano, smatraju tamošnji analitičari.

Inauguracija 46. predsjednika SAD-a u Washingtonu bit će vrlo neobična u odnosu na prijašnje. Naime, Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u pustom gradu prepunom vojske.

Trump na Floridi

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i televizijskim putem prate inauguraciju kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom. Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i 20.000 pripadnika snaga sigurnosti raspoređenih po zabarikadiranom gradu, šokiranom krvavim napadom pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. siječnja.

Ni Trump neće nazočiti svečanosti čime i u posljednjim satima svog mandata pokazuje da ne poštuje kanone američke politike, ali i elementarne pristojnosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, Trump će već biti u Mar-a-Lagu na Floridi čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji odbija nazočiti prisezi svojeg nasljednika. Inače, tradicija nalaže da predsjednik u odlasku i njegova prva dama dočekaju novi predsjednički par ujutro na dan prisege i da se potom zajedno upute na Kapitol. Ceremoniji će umjesto Trumpa nazočiti potpredsjednik Mike Pence.

Kako piše Financial Times, prvi dani Bidenova stolovanja u Bijeloj kući bit će obilježeni golemim političkim i ekonomskim izazovima nastalima nakon četiri godine trampizma. Doduše, težak početak dužnosti Bidenu nije nepoznanica s obzirom da je bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame u jeku prethodne financijske i ekonomske krize.

No, problemi s kojima se Amerika danas suočava mnogo su ozbiljniji nego 2009. i zahtijevaju još više političke vještine. Da bi bio uspješan, Biden će brzo morati pokazati konkretne rezultate, smatra Mara Rudman, politička potpredsjednica washingtonskog think-tanka Centar za američki napredak i dužnosnica u Obaminoj i Clintonovoj administraciji.

Bidenov tranzicijski tim već je pripremio niz izvršnih uredbi koje će biti objavljene u prvih 10 dana i tako poništiti neke od najkontroverznijih Trumpovih odluka. SAD će se tako ponovno pridružiti Pariškom klimatskom sporazumu, a ukinut će se i zabrana ulaska državljana većinski muslimanskih država.

Već prilikom predstavljanja paketa dodatnih fiskalnih poticaja Biden je dao do znanja kongresnicima šokiranih napadom na Kapitol da se njihova pažnja sada mora usmjeriti na rješavanje zdravstvene i ekonomske krize.

Gotovo 400.000 Amerikanaca preminulo je od posljedica COVID-19, a 9,8 milijuna više je nezaposlenih nego lanjske veljače, prije izbijanja pandemije. Odobravanje paketa poticaja u Kongresu bit će stoga prvi veliki test Bidenove administracije.

„Morat će se nešto učiniti i morat će se učiniti brzo, ali u definitivno mnogo težim okolnostima s obzirom na političko okružje, ozbiljnost pandemije i tanku većinu u Kongresu“, kaže John Lawrence, bivši šef kabineta predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Bidenov fokus na odobravanje paketa pomoći pokazuje da je svjestan kako američki predsjednici vrlo brzo troše svoj politički kapital. Naime, izbori u sredini mandata, kada se bira novi saziv Zastupničkog doma i trećine Senata, održat će se za manje od dvije godine.

Tek 18 mjeseci

Bidenovi demokratski prethodnici, Barack Obama i Bill Clinton, morali su značajno usporiti provođenje svog plana nakon što je Demokratska stranka izgubila većinu u donjem domu 2010. i 1994. godine. „Ono što stvarno imate u američkoj politici je 18 mjeseci.

Svaka administracija dobije 18 mjeseci za donošenje odluka svake četiri godine“, kaže Glenn Hutchins, osnivač investicijske kompanije Silver Lake Partners i nekadašnji dužnosnik Clintonove administracije. Još teži ispit bit će dobivanje zelenog svjetla za paket ulaganja u infrastrukturu i zelenu energiju.

Naime, barem dio tog paketa morat će biti financiran kroz povećanje poreza kompanijama i bogatim Amerikancima, što će biti „crvena krpa“ za republikanske zastupnike.

Tim više jer dobar dio njih nema povjerenja u Bidena. „Solidna većina republikanaca i dalje vjeruje da Biden nije predsjednik, da su izbori bili prijevara te da je Trumpu ukradena pobjeda. Teško je vladati kada oporba ne vjeruje da bi trebali biti na vodećoj poziciji“, kaže Mark Rom, profesor javne uprave na sveučilištu Georgetown.

Ipak, analitičari ističu da ako postoji netko tko može naći zajednički jezik s republikancima, to je Biden koji je u Kongresu proveo više od 35 godina. „On zna kako proces funkcionira na način na koji Obama nije znao, George Bush nije znao, a Donald Trump svakako nije znao“, ističe John Lawrence.

Wall Street čeka oštriji pristup

Financijska industrija u SAD-u mogla bi se suočiti sa strožom regulativom s obzirom na Bidenove prijedloge za nove čelnike ključnih financijskih regulatora. Kako piše Reuters, Komisiju za burze i vrijednosnice (SEC) vodit će Gary Gensler, a Ured za financijsku zaštitu potrošača (CFPB) Rohit Chopra. Dok je predsjedao regulatorom za izvedenice od 2009. do 2014. Gensler je implementirao nova pravila trgovanja koja je donio Kongres nakon financijske krize. Ima reputaciju dužnosnika koji je voljan suprotstaviti se moćnim lobijima s Wall Streeta. Chopra je pomogao u osnivanju CFPB-a, a kao član Savezne trgovinske komisije zalagao se za stroža pravila za velike tehnološke kompanije vezano za privatnost korisnika i zaštitu tržišnog natjecanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close