Odgovor Bruxellesa na američke poticaje je nedovoljan, topi se konkurentnost EU

Autor: Ana Blašković , 21. ožujak 2023. u 22:00
Vodeće kompanije u Europi smatraju da zakon najavljen prošlog tjedna ne može parirati 369 milijardi dolara vrijednom američkom paketu subvencija/Shutterstock

Vodeći industrijalci upozoravaju da je birokracija promašila bit.

Vodeće europske industrijske kompanije neadekvatnim ocjenjuju napore Europske unije da zaustavi selidbu ulaganja u SAD upozoravajući da konkurentnost Unije rapidno kopni. Posebno su frustrirane energetski intenzivne industrije jer su troškovi energije u Europi znatno viši nego u SAD-u.

Čelnici Solvaya, Mercka i Dowa smatraju da europski zakon zamišljen kao odgovor na američke subvencije najavljen prošlog tjedna neće biti dovoljan da se natječe s 369 milijardi dolara izdašnim paketom koji cilj privući inovativne kompanije.

Jednaki uvjeti
“SAD je usvojio jednostavnu strategiju koja odmah potiče tvrtke na ulaganja, dok EU dolazi s političkim okvirom kojem nedostaju precizni elementi i u kojem nedostaju jednostavni, jasni razlozi za ulaganja tvrtki”, rekla je izvršna direktorica belgijske kemijske tvrtke Solvay Ilham Kadri. “Potrebni su nam jednaki uvjeti za igru sa SAD-om. To se zove konkurentnost , a to danas ne ide u prilog Europi”, dodala je za FT.

90

milijardi dolara zelenih ulaganja prelilo se u SAD od kolovoza 2022.

Belén Garijo, čelnica njemačkog biotehnološkog diva Merck, rekla je da je Europi “hitno potrebna holistička industrijska politika koja omogućuje održivu promjenu i čini ovu promjenu konkurentskom prednošću”… Zakon o neto nula industriji ne rješava ta pitanja”, smatra. Isti stav dijeli direktor podružnice američke kemijske grupacije Dow u Europi Neil Carr rekavši da američki poticaji čine ulaganja u dekarbonizaciju industrije EU-a “osjetno manje privlačnima”.

‘Velike svote’ oporavak i otpornost morale su biti mnogo lakše i brže dostupne”, rekao je. Bruxelles je prošlog tjedna objavio prijedloge koji bi državama omogućile odustajanje od regulatornih ograničenja za strateške projekte, pojednostavljenje procesa izdavanja dozvola, jačanje infrastrukture električne mreže i poticanje ulaganja u opskrbne lance diljem EU-a.

Prema pisanju FT-ja, otkad je američki predsjednik Joe Biden u kolovozu stavio potpis na Zakon o smanjenju inflacije, u SAD se slilo više od 90 milijardi dolara zelenih ulaganja. Propisom, kojim do 2030. Amerika nastoji smanjiti emisije na polovinu razine iz 2005., daje porezne olakšice za sve koji nabavljaju dijelove i materijale iz zemalja s kojima SAD ima sporazum o slobodnoj trgovini – što isključuje EU i Japan.

Nesigurno okruženje
Volkswagen, BMW i Enel su među glavnim europskim kompanijama koje su važu svoje investicijske planove u odnosu prema izdašnim poticajima. “Ako moji kupci napuste Europu, to nije dobro za nas”, rekla je čelnica Solvaya.

“U Europi postoji nesigurno investicijsko okruženje koje se mora razjasniti i popraviti vrlo brzo. Vjerujte mi, ako moje mušterije nisu ovdje, neću ovdje potrošiti ni euro”, kaže. Garijo dodaje da ako Europa misli ozbiljno na konkurentnost, mora “početi smanjivati birokraciju”, kaže.

Čelnik europskog udruženja za trgovinu kemikalijama Cefic, naglašava da Bruxelles nije razumio ključnu privlačnost američkog sporazuma. “Oni ne financiraju izgradnju tvornice. Oni financiraju dan kada počnete poslovati kroz porezne olakšice, tako da zapravo ostvarujete profit. SAD ima poslovni plan, a Europa zakon”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close