Od iduće godine Danska ukida plaćanje gotovinom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2015. u 15:58
Foto: Thinkstock

Skandinavija je odavno poznata kao regija u kojoj je gotovina najmanje potrebna, a Danska je sada počela razmišljati i o tome da ode korak dalje i omogući prodavačima na malo da sasvim izbace gotovinsko plaćanje.

U Stockholmu možete uličnome prodavaču platiti kreditnom karticom, u Kopenhagenu možete pametnim telefonom kupiti kratki espresso, a ni u Helsinkiju ne morate u voćarnicu ponijeti novčanik, piše u četvrtak The Guardian.

Skandinavija je odavno poznata kao regija u kojoj je gotovina najmanje potrebna, a Danska je sada počela razmišljati i o tome da ode korak dalje i omogući prodavačima na malo da sasvim izbace gotovinsko plaćanje.

Danska trgovačka komora preporučila je da trgovine i službe dobiju mogućnost odustajanja od gotovinskog plaćanja. Taj prijedlog još treba odobriti parlament, ali dobije li zeleno svjetlo, prodavači će od siječnja 2016. moći početi odbijati gotovinu.

"Prihvatili smo ono što nam trgovci već neko vrijeme govore", kaže Sofie Findling Anderson iz komore. "Upotreba gotovine skupa je jer zaposlenicima treba vremena za rad s njom, a i sigurnosni je rizik. Nošenje gotovine otvara vas za napade, pa iako je stopa zločina povezanih s nasiljem u Danskoj razmjerno niska, vlasnici trgovina i zaposlenici kažu nam da su zbog toga ipak zabrinuti", dodala je.

Zasad se ni danski mediji, ni potrošači ni poduzeća ne bune protiv te inicijative.

Komentari (4)
Pogledajte sve

kod nas je prilično davno, ukinut dobar dio bilo kakvog plaćanja

Ja sam tome 500 % prilagođena. Kod nas je češći slučaj …
nemate gotovinu, ne primamo kartice….

ALI!
Kad dođe obračun kartice, najveći problem je obračun TROŠKOVA…
PRESKUPO…..tu treba stati na kraj visokim provizijama.

e da, tako su i ovi iz hdz-a samo s kešom baratali. otišlo bi se kod barišića u Carinu po debele koverte, kakva banka, kakvi računi…

Lopovska posla.
Bezgotovinsko plaćanje bi trgovci uveli jedino iz razloga što većina ljudi troši više kada plaća karticama.
Dignite svu lovu iz banke i plaćajte samo gotovinom!
Plaćajući gotovinom ćete uštedjeti.
Preporučam polaćanje iskljućivo gotovinom!

New Report

Close