Od arheološkog turizma Srbija očekuje 300 mil. €

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2017. u 22:01
Viminacium, Foto: PD

Arheološki park Viminacium i rimsko kulturno naselje aduti za privlačenje 300.000 gostiju godišnje.

UNESCO bi za dvije-tri godine trebao arheološko nalazište Viminacium u Srbiji uvrstiti na popis svjetske kulturne baštine i tek tada će se početi razvijati arheološki turizam u Srbiji, kaže Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacium.
Korać je u razgovoru za Magazin Biznis rekao da Srbiji idu na ruku svjetski trendovi u arheološkom turizmu, jer se turisti povlače s Bliskog istoka i iz Turske što Srbiji odgovara, dodajući da se u sljedećem razdoblju očekuje veći priljev projekata koje se mogu provoditi zajedno s ostalim istraživačima iz svijeta. Mnoge zemlje žive od arheološkog turizma, prije svega Italija, Grčka ili Turska, navodi direktor Arheološkog parka Viminacium. Prema njegovim riječima, ne treba dopustiti samo klizanje u kič, već stručno znanje mora održati određenu znanstvenu razinu i ponuditi nove sadržaje. Korać ističe da je optimist kada je riječ o očekivanjima o daljnjem razvoju arheološkog turizma u Srbiji.

Kako zadržati turiste

On je objasnio i da je rimsko razdoblje vrlo značajno i da se nji

 

400tisuća

Nijemaca zainteresiranih za arheološki turizam 
ciljana su skupina

me treba strateški baviti i u turizmu, jer istraživanja pokazuju da je oko 400.000 visokoobrazovanih Nijemaca sklono toj vrsti turizma i to mora postati glavni brend za Srbiju. Korać tvrdi da država mora objaviti kako je srpski strateški interes rimsko kulturno nasljeđe, jer može donijeti novac, a svi ostali na lokalnoj razini trebaju raditi da ostvare taj državni strateški interes.

 

60tisuća

posjetitelja godišnje sada posjećuje Viminacium

Prema njegovim procjenama, ako se napravi ruta, turisti se mogu zadržati od sedam do deset dana u zemlji. Naveo je i da je jedna studija pokazala kako je realno očekivati 300.000 posjetitelja i da se, kada se to pomnoži sa deset dana puta nekoliko desetaka eura dnevno, dobije bruto obrt od oko 300 milijuna eura.

Ruta rimskih careva

Korać je najavio da će uskoro s Privrednom komorom Srbije (PKS) zajedno osnovati jedno tijelo, koje će okupiti sve predsjednike općina na Ruti rimskih careva, a razlozi su rimska ruta po Srbiji i Rimski limes.

 

“Očekujem ubrzo dogovor s PKS-om, nakon čega treba vrlo brzo animirati predsjednike općina i pokrenuti sve mehanizme za te lokalitete. Potom treba svih tih 11 lokaliteta gdje su rođeni rimski imperatori i mjesta koja će biti pod zaštitom UNESCO-a, okupiti i zajednički predstaviti srpsku ponudu. Samo tako možemo nešto uraditi”, kaže Korać. Viminacium privlači 60.000 posjetitelja godišnje, a to se može povećati i na 80.000, ali konačan cilj je 300.000 posjetitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close