O Nobelovoj nagradi EU-u: Dobra ideja, loš dobitnik

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2012. u 12:00
Ilustracija EPA

“Nitko ne može ozbiljno prigovoriti bilo što dodjeli Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. To je problem, bila je to prilično laka odluka.”

Europski tisak ocijenio je u subotu da je dodjela Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji pravedno podsjećanje na politiku "koja je znala pružiti kontinentu 67 godina bez sukoba", sumnjajući istodobno u njezinu relevantnost u trenutku kad je EU postao "manje više skup država u stečaju".
"Dobra ideja, loš dobitnik", piše utjecajni njemački časopis Der Spiegel. "Nitko ne može ozbiljno prigovoriti bilo što dodjeli Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. To je problem, bila je to prilično laka odluka. Bilo bi hrabrije nagraditi čovjeka koji utjelovljuje ono što danas nedostaje europskim politikama: Jacquesa Delorsa", bivšeg predsjednika Europske komisije.

U komentaru naslovljenom "60 godina mira usprkos krizama", frankofoni belgijski dnevnik Le Soir ocjenjuje da "europski građani, među kojima mnogi danas imaju razloge za očaj, moraju doživjeti Nobelovu nagradu kao podsjećanje na ono što je Europa bila dosad – važan čimbenik napretka i demokracije".
Tog je mišljenja i talijanski dnevnik desnog centra La Stampa. "Nagrada dolazi kao iznenađenje u jednom od najtežih trenutaka u procesu kontinentalne integracije, dok kriza ne prestaje pogađati obitelj na rubu moguće socijalne pobune. To je konačno konkretno priznanje za put koji je podario kontinentu 67 godina bez sukoba".

Za Frankfurter Allgemeine Zeitung, "europski projekt nije prošlost već ostaje misija za budućnost. Nobelova nagrada za mir trebala bi vratiti Europljanima hrabrost da nastave raditi na zajedničkom djelu". Konzervativni dnevnik Die Welt ima sličnu procjenu: "Nobelova nagrada za mir je nagrada za čudo i poticaj da se nastavi vjerovati u čuda". Francuski Le Figaro dijeli to mišljenje pišući da je nagrada "ohrabrenje Europi potresenoj krizom" i podsjećajući da je "norveški odbor nagradio 'građevinu' koja je trajno donijela mir kontinentu".

Britanski tisak je puno oštriji, osim Financial Timesa po kojemu Nobelova nagrada "pravedno prepoznaje povijesni podvig" EU-a. Konzervativni Daily Mail pak govori o Nobelovom mirovnom "idiotizmu", ilustrirajući članak fotografijama prosvjeda u Grčkoj tijekom posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel. The Times smatra da je odluka "lakomislena". Njemački dnevnik lijevog centra Suddeutsche Zeitung kritično ocjenjuje kako se radi o "nagradi za prošlost i upozorenju za budućnost". "Nobel za mir EU-u? Skupini zemalja manje više pred stečajem, podijeljenoj oragnizaciji čiji je najveći projekt, monetarna unija, pred raspadom", pita se taj list i dodaje kako se radi o još jednom podbačaju Norveškog odbora, "koji bi se trebao pobrinuti da mu se odluke u budućnosti ne počnu smatrati neozbiljnima".

Bild ne dovodi u pitanje opravdanost odluke, ali se zapitao tko će zapravo dobiti nagradu, "Barroso i njegovo društvo ili oni koji je stvarno zaslužuju?".

Komentirajte prvi

New Report

Close