Novo istraživanje otkriva: Izgovaranje ovog slova može povećati širenje koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2020. u 08:39
Foto: Pixabay

Istraživači su otkrili da su zemlje u kojima glavni govorni jezik sadrži aspirirane suglasnike imale 20 posto veće stope zaraze u usporedbi sa zemljama u kojima aspirirani suglasnici nisu dio dominantnog jezika.

Istraživači kažu da bi jezik mogao igrati ulogu u prijenosu covida-19 zbog aspiriranih suglasnika. U engleskom jeziku izgovaranje slova “p” često stvara dašak zraka. Istraživači u Moskvi kažu kako bi jezici s takvim glasovima, odnosno aspiriranim suglasnicima, mogli povećati prijenos virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Ova studija pokazuje zašto je u pojedinim zemljama stopa prijenosa virusa veća nego kod drugih, prenosi N1.

“Aspirirani suglasnici zabrinjavajući su jer zbog njih ljudi mogu izbaciti više kapljica u zrak u usporedbi s drugim glasovima”, navodi George Georgiou, postdoktorski istraživač na Sveučilištu RUDN u Moskvi i autor studije.

Georgiou i njegovi kolege pregledali su 26 zemalja s više od 1.000 slučajeva covida-19 do 23. ožujka. Izuzeli su Italiju zbog velikog broja i Japan zbog malog broja slučajeva po glavi stanovnika. Također su eliminirali Švicarsku iz studije zbog više službenih jezika.

Istraživači su otkrili da su zemlje u kojima glavni govorni jezik sadrži aspirirane suglasnike imale 20 posto veće stope zaraze u usporedbi sa zemljama u kojima aspirirani suglasnici nisu dio dominantnog jezika. No, kažu da razlika u stopama zaraze nije bila statistički značajna i mogla bi se pripisati i drugim varijablama. Georgiou kaže da su to zemlje u kojima je službeni jezik engleski, njemački, norveški, mandarinski, kineski, korejski i japanski.

Komentirajte prvi

New Report

Close