Novo istraživanje dovodi u pitanje covid potvrde: Kolika je učinkovitost cjepiva?

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2021. u 09:46
Foto: Pixsell

Učinkovitost cjepiva u pogledu infektivnosti opadala je s vremenom nakon cijepljenja drugom dozom.

Nakon objave istraživanja koje je pokazalo da ljudi koji su primili dvije doze cjepiva jednako mogu prenositi covid-19 kao i necijepljeni, zamjenik škotske premijerke John Swinney našao se na udaru kritika i pod pritiskom da ukine obvezu uporabe kontroverznih covid potvrda, prenosi Jutarnji list.

Učinkovitost cjepiva slabi s vremenom, osobito kada je riječ o cjepivu AstraZenece, zaključuje se u novom istraživanju koje, čini se, umanjuje razloge koji stoje iza pravila kojima se od građana Škotske zahtijeva dokaz o cijepljenju prilikom ulaska na sportska događanja i u noćne klubove.

John Swinney nedavno je najavio da postoji mogućnost uvođenja covid potvrda i za ulazak u druge zatvorene prostore, poput pubova, restorana, teretana i kafića.

Navukao je na sebe bijes vlasnika pubova i restorana koji tvrde da im prijeti ‘lavina otkazivanja’ ako zamjenik premijerke ispuni obećanje.

Saznanja o smanjenoj učinkovitosti cjepiva nakon 12 tjedana istaknuta su u istraživanju koje je vodio Odsjek za medicinu Nuffield pri Sveučilištu Oxford, koje je sudjelovalo u razvoju cjepiva. U njemu se navodi da cijepljene osobe mogu biti jednako zarazne kao i necijepljene, i to već 12 tjedana nakon druge doze AstraZenece.

– Učinkovitost cjepiva u pogledu infektivnosti opadala je s vremenom nakon cijepljenja drugom dozom, što se tiče delta soja dosegnulo je slične razine u odnosu na necijepljene 12 tjedana nakon druge doze AstraZenece i značajno je oslabilo za cjepivo Pfizer-BioNTech. Zaštita od zaraza prilikom kontakata također je opala u tri mjeseca nakon druge doze, navodi se u studiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close