Novi ministar ojačao funtu – može li spasiti i premijerku?

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Jeremy Hunt ukida dvije trećine reforme svog prethodnika.

Vrijednost britanske funte i državnih obveznica uzletjela je jučer nakon što je novi ministar financija Jeremy Hunt najavio da će ukinuti gotovo cjelokupnu poreznu reformu svog prethodnika Kwasija Kwartenga. Kako prenosi Financial Times, u svom prvom radnom danu na novoj dužnosti Hunt je objavio da se porez na dobit kompanija diže sa 19 na 25 posto, a odgađa se i snižavanje niže stope poreza na dohodak za jedan postotni bod.

Nije u redu

Neće biti ništa ni od smanjenja poreza na dividendu, reforme plaća, zamrzavanja trošarina na alkohol i uvođenja mogućnosti da stranci u Ujedinjenom Kraljevstvu kupuju robu bez plaćanja poreza na dodanu vrijednost. “Ukinut ćemo gotovo sve porezne mjere koje su bile navedene u planu o rastu”, kazao je Hunt u televizijskom obraćanju. “U vrijeme kad tržišta s pravom traže posvećenost održivim financijama nije u redu posuđivati da bi se financirao rast”, dodao je novi britanski ministar financija. Izračuni govore da dio porezne reforme koji će Hunt ukinuti vrijedi 32 milijarde funti, odnosno dvije trećine od 45 milijardi funti vrijednog Kwartengovog paketa.

Jedino što je ostalo od Kwartengovog plana je otkazivanje planiranog podizanja stope izdvajanja za zdravstveno osiguranje za 1,25 posto te smanjenje poreza na kupnju nekretnina. Podsjetimo, tečaj britanske funte kao i vrijednost državnih obveznica snažno su pali u proteklih mjesec dana nakon što je sada već bivši ministar Kwarteng – koji je na dužnosti proveo tek šest tjedana – predstavio plan velikog poreznog rasterećenja paralelno s predstavljanjem paketa potpore kućanstvima koje se bore s rastućim cijenama struje i plina. Paket je bio vrijedan čak 150 milijardi funti, a sastoji se od šestomjesečnih potpora kompanijama vrijednima 29 milijardi funti te mjerama za kućanstva za što se namjereva utrošiti 120 milijardi funti.

Plan potpora za kućanstva trebao bi ograničiti iznose računa za struju i plin za 28 milijuna kućanstava na prosječnih 2500 funti u iduće dvije godine, počev od 1. listopada. S obzirom na pad proračunskih prihoda zbog porezne reforme s jedne strane te velike fiskalne potrebe zbog navedenih mjera s druge, vlada premijerke Liz Truss planirala je uzeti najveće zaduženje u gotovo pola stoljeća. A to financijskim tržištima nije najbolje “sjelo”, pa ne treba čuditi snažnoj negativnoj reakciji burzi.

Samo do travnja

Jeremy Hunt je kazao kako će potpore u dosadašnjem obliku trajati samo do travnja, a nakon toga ministarstvo financija napravit će analizu učinaka energetskih potpora kako bi ih učinila jeftinijima za proračun i više ciljanima. “Najvažniji cilj naše zemlje trenutno je stabilnost. Vlade ne mogu eliminirati kolebljivost na financijskim tržištima, ali mogu odigrati svoju ulogu i mi ćemo to učiniti”, izjavio je Hunt. Njegove najave donijele su (kratkotrajno) olakšanje funti i državnim obveznicama.

Tako je jučer prinos na 30-godišnje obveznice pao na 0,42 postotna boda, na 4,36 posto dok su kraj prošlog tjedna dočekale na 4,7 posto. Prinos na 10-godišnju obveznicu pao je 35 baznih bodova na 3,97 posto. K tome, vrijednost funte prema američkoj valuti porasla je oko 13 sati za gotovo jedan posto, pa se funtom trgovalo po 1,13 dolara. Međutim, ovime je šteta koji je dvojac Truss-Kwarteng počinio u manje u mjesec dana i dalje daleko od sanirane.

Naime, zbog porasta prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke vrijednosnice, manjak u britanskoj riznici povećao se na 70 milijardi funti. Stoga sve više promatrača britanske politike smatra kako je pozicija premijerke Truss ozbiljno uzdrmana te da bi i ona morala otići kao i Kwasi Kwarteng. Stoga ne čudi da je Tobia Ellwood, predsjednik Odbora za obranu Donjeg doma britanskog parlamenta kazao na TV-postaji Sky da je ovo “najgora kriza od Sueza”.

Komentirajte prvi

New Report

Close