‘Novac bez rada’ potiče na poduzetništvo

Autor: Tomislav Pili , 29. siječanj 2018. u 21:59
Manje stresno do posla/FOTOLIA

Finski dvogodišnji pokus s univerzalnim temeljnim dohotkom na polovici trajanja.

Finski dvogodišnji pokus s univerzalnim osnovnim dohotkom na polovici je trajanja, a za sada najbolje rezultate pokazuje kod nezaposlenih s poduzetničkim ambicijama.

Finska je početkom prošle godine odabrala 2000 građana iz svih dijelova zemlje koji su tada bili bez posla za najveći svjetski eksperiment dodjele novca bez rada.

Svaki sudionik dobiva mjesečno 560 eura, neovisno da li ima posao za koji dobiva plaću ili je nezaposlen i dobiva naknadu "s burze". Radi se o ne tako novoj ideji među čijim je zagovornicima bio Milton Friedman – jedan od najutjecajnijih ekonomista druge polovice 20. stoljeća – a u novije vrijeme osnivač Facebooka Mark Zuckerberg te Elon Musk, prvi čovjek Tesle.

Jedna od sudionica, 35-godišnja konzultantica Sini Marttinen, kaže za FT kako je univerzalni dohodak "apsolutno savršen". "Pošto dobivam univerzalni dohodak, mogu pokrenuti vlastiti posao", kaže Marttinen koja je sudjelovanje u pokusu opisala "dobitkom na lutriji". No, zato su sindikati skeptični jer univerzalni dohodak može povećati proračunski manjak za pet posto BDP-a ako ga ne prate porezne izmjene, ističe Ilkka Kaukoranta, glavni ekonomist saveza sindikata SAK. Dužnosnik u uredu premijera Markus Kanerva kaže kako bi vlada mogla proširiti eksperiment i na zaposlene s niskim prihodima, samozaposlene, majke na porodiljnom i studente.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close