Nova saznanja: Covid-19 nije samo respiratorna bolest, pogađa cijelo tijelo

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2020. u 10:07
Foto: Getty Images

Ostali liječnički timovi izvijestili su o neobičnim napadima kod mlađih pacijenata

Iako je novi koronavirus označen kao respiratorni virus, jasno je da može utjecati na cijelo ljudsko tijelo. Najočitiji simptomi infekcije su klasični respiratorni simptomi: vrućica, upala pluća i akutni respiratorni sindrom. No čini se da virus također izravno napada neke organe, prenosi Index. Jedan od najviše zabrinjavajućih je napad na membranu krvnih žila, što izaziva neprirodno zgrušavanje krvi.

“Čini se da koronavirus izaziva lokalnu upalnu reakciju koja dovodi do nekih trombotičkih događaja. To se događa zbog izravnog djelovanja virusa na same arterije”, kaže Wengerter.

Ostali liječnički timovi izvijestili su o neobičnim napadima kod mlađih pacijenata, kao i plućnoj emboliji, što je medicinski naziv za krvne ugruške u plućima. Patolozi također pronalaze sitne krvne ugruške u najmanjim žilama, kaže dr. Oren Friedman, koji se o pacijentima s covidom-19 brine na jedinici intenzivnog liječenja u Cedars-Sinai Medical Centeru u Los Angelesu.

“Nema rasprave, čini se da virus utječe na trombozu i da izravno napada naše krvne žile. Očito je da žile hrane sve organe u našem tijelu pa ako virus utječe na krvne žile, imamo štetu u organima”, rekao je Friedman za CNN,

“To je vrlo zbunjujuće. Trebat će nam vremena da to shvatimo”, kaže Brakenridge.

Komentirajte prvi

New Report

Close