Nobel za ekonomiju Amerikancima Nordhausu i Romeru

Autor: Tina Lakić , 08. listopad 2018. u 12:21
FOTO: Reuters

Američki ekonomisti William Nordhaus i Paul Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju.

Američki ekonomisti William Nordhaus i Paul Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za svoj rad na "dugoročnom održivom rastu globalnog gospodarstva", objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti.

Nordhaus je postao poznat zbog svog rada na proučavanju štete uzrokovane klimatskim promjenama, a u službenom objašnjenju švedske akademije stoji da je nagrađen "zbog urađivanja klimatskih promjena u dugoročne makroekonomske analize".

Paul Romer proučavao je kako ekonomisti mogu postići 'zdrave' stope ekonomskog rasta, akademija je objasnila da njemu nagrada ide "zbog ugrađivanja tehnoloških inovacija u dugoročne makroekonomske analize".

Modeli koje su njih dvojica osmislili pomogli su u razvoju gospodarskog rasta i borbi protiv štetnih posljedica klimatskih promjena. Njih dvojica podigli su makroekonomiju na globalnoj razini i učinili da se ona pozabavi najvećim svjetskim problemima.

"Riječ je o dvojici znanstvenika koji su posvetili svoje živote kako bi proučavali velika tranzicijska pitanja u ljudskoj povijesti nudeći vrlo dugoročne poglede na to kako smo došli do ove točke i kamo idemo. Čestitam obojici", izjavio je Max Roser sa Sveučilišta Oxford.

S dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade stiže i jedna zanimljivost. Romer je otkrio kako je ignorirao dva telefonska poziva članova komisije za dodjelu Nobelove nagrade jer je mislio da je riječ o nevažnim pozivima. Srećom, komisija se uspjela probiti do dobitnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close