Njemačka vjeruje da će dovršetak Sjevernog toka ‘ohladiti’ Ameriku

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2021. u 22:00
Plinovod između Rusije i Njemačke trenutno je 95 posto dovršen/REUTERS

Berlin pokušava kupiti vrijeme jer smatra da će jednom, kad plinovod bude u funkciji, stvari izgledati drugačije za SAD, tvrde diplomatski izvori.

Njemačka vlada nada se da će skorašnji dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 značajno ograničiti američki “arsenal” sredstava kojima Washington može usporiti, odnosno spriječiti taj projekt.

U pokušaju sprečavanja 11 milijardi dolara vrijednog projekta koji predvodi Gazprom i koji bi Njemačkoj i Europi trebao dovoditi dodatne količine ruskog plina, američka administracija već je uvela sankcije dijelu tvrtki uključenih u projekt.

Bez velikih promjena

Druge su kompanije upozorene da ih daljnje sudjelovanje također može dovesti na listu sankcioniranih entiteta. Da velikih promjena nakon smjene u Bijeloj kući nema kad je u pitanju Sjeverni tok 2 govori i stav predsjednika Joea Bidena da je taj plinovod koji prolazi dnom Baltičkog mora “loša ideja za Europu”.

Podsjetimo, Sjeverni tok 2 zaobići će Ukrajinu, američku saveznicu, i time značajno smanjiti njezin prihod od tranzitnih naknada za prolazak ruskog prirodnog plina njezinim teritorijem.

Osim toga, povećat će europsku energetsku ovisnost o Rusiji, smatra Washington, te smanjiti tržište za američki ukapljeni prirodni plin (LNG).

Prema tvrdnjama diplomatskih i političkih izvora Reutersa, njemačka vlada vjeruje da bi najbolja strategija “obrane” Sjevernog toka 2 bila da se taj projekt predstavi američkoj vladi kao gotova stvar u obliku dovršene gradnje.

Prema tvrdnjama analitičara, dovršeno je već 95 posto radova na plinovodu, a potpuno bi mogao biti gotov u rujnu.

To Bidenovoj administraciji ostavlja malo vremena za novi set sankcija kojima bi se gradnja zaustavila ili barem značajno usporila. “Berlin pokušava kupiti vrijeme i osigurati dovršetak gradnje jer smatra da jednom kada plinovod bude u funkciji, stvari će izgledati drugačije za SAD”, ističe Reutersov diplomatski izvor.

Iako Washington javno tvrdi da će nastaviti lobirati protiv Sjevernog toka 2, njemački dužnosnici i europski diplomati smatraju kako postoji prostor za pregovore.

“Berlin vjeruje kako u Washingtonu postoji volja za razgovore o toj temi i pronalazak rješenja”, kaže jedan europski diplomat upoznat s njemačkim razmišljanjima. Razgovori njemačke i američke vlade o toj temi već su počeli, no konačni američki stav još nije poznat.

Rizik novih sankcija

Dužnosnici američkog ministarstva vanjskih poslova s druge strane tvrde kako Washington i dalje na više razina pokušava Berlinu dati do znanja da rizik novih sankcija nije nestao. Međutim, dok se predsjednik Biden s jedne strane protivi tom plinovodu, na drugoj strani pokušava poboljšati odnose s europskim saveznicima, narušene Trumpovom politikom.

“Mi ovo ne vidimo kao nešto gdje Amerika treba doći za stol sa rješenjima. To je njemački problem koji su ustvari Nijemci i stvorili”, tvrdi Reutersov izvor iz State Departmenta. No, ni Njemačka za sada nema spremno rješenje. “Ne prezentiramo popis ponuda, niti je američka vlada išta tražila”, tvrdi visoki njemački dužnosnik.

U veljači je bivši njemački veleposlanik u SAD-u Wolfgang Ischinger predstavio ideju za kompromis između Berlina i Washingtona koji bi plinovodu dao političku dimenziju.

U slučaju da Rusija “prijeđe granicu”, njemački regulator plinske mreže mogao bi zatražiti privremenu obustavu isporuka plina, predlaže Ischinger.

Njemački diplomati tvrde kako bi se ministar vanjskih poslova Heiko Maas mogao prvi puta sastati “u četiri oka” s američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom na skupu šefova diplomacija članica NATO saveza u Bruxellesu krajem ovoga mjeseca.

Maas brani Sjeverni tok 2 tvrdnjom da se radi o privatnom pothvatu skupine kompanija, a ne političkom projektu.

Komentirajte prvi

New Report

Close