Njemačka ugasila zadnje nuklearke, Bavarska ih želi i dalje koristiti: Spremni smo preuzeti odgovornost

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2023. u 13:15
Elektrana Neckarwestheim 2 bila je posljednja koja je ugašena u subotu u 23.59 sati/REUTERS

Bavarski premijer traži od Berlina izmjene zakona o korištenju nuklearne energije.

Nakon što je u subotu ugasila posljednje reaktore Njemačka ostaje podijeljena oko nuklearne energije. Savezna pokrajina Bavarska želi nastaviti koristiti nuklearne elektrane i preuzeti odgovornost za njih, rekao je bavarski premijer Markus Soeder, što bi moglo dovesti do povratka nuklearne energije.

U toj pokrajini, u kojoj je sjedište niza uspješnih izvoznika, žele da savezna vlada izmijeni zakon o prestanku korištenja nuklearne energije i dopusti rad elektranama za koje su odgovorne pojedine savezne pokrajine, kazao je Soeder.

“Dokle god kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspije, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća. Bavarska je spremna preuzeti tu odgovornost”, rekao je pokrajinski premijer za novine Bild am Sonntag. Dodao je da Bavarska želi biti predvodnica istraživanja nuklearne fuzije i izgraditi vlastiti istraživački reaktor.

Pozdravi i kritike
Njemačka je u subotu ugasila svoje posljednje tri nuklearne elektrane – potez koji su pozdravile skupine za zaštitu okoliša, a kritizirali konzervativni političari i dio poslovne zajednice. Aktivisti za zaštitu okoliša su se okupili kod Brandenburških vrata u glavnom gradu Berlinu kako bi proslavili gašenje reaktora u ponoć dok su se tamo također našli i zagovornici nuklearne energije.

Tri posljednja nuklearna reaktora u Njemačkoj bili su Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu. Neckarwestheim 2 je bio posljednja elektrana koja je ugašena u 23.59 čime je došao kraj šest desetljeća proizvodnje nuklearne energije u toj zemlji.

Podsjetimo, na gašenje nuklearnih elektrana tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel pristala je nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi. Dvije od tri elektrane trebale su biti ugašene krajem prošle godine, no zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini njihov rad produljen je tijekom zime.

Ekološka organizacija Greenpeace je kraj korištenja nuklearne energije u Njemačkoj nazvala “dobrim danom” za zaštitu klime i “velikim uspjehom 40-godišnjeg protunuklearnog pokreta”. Ministrica okoliša Steffi Lemke iz stranke Zeleni je za agenciju dpa rekla da će prestanak korištenja nuklearne energije Njemačku učiniti sigurnijom, dok je oporba većinom protiv.

Dan nakon gašenja u Njemačkoj, u pogon je pušten najveći europski nuklearni reaktor u Finskoj Olkiluoto 3 (OL3) jačajući sigurnost energetske opskrbe u regiji kojoj je Rusija prekinula opskrbu plinom i električnom energijom. Istovremeno, Švedska, Francuska, Velika Britanija i drugi planiraju širenje nuklearnih kapaciteta.

OL3-ov operater Teollisuuden Voima, u vlasništvu komunalne tvrtke Fortum i konzorcija energetskih i industrijskih kompanija, očekuje da će elektrana zadovoljiti oko 14 posto potražnje za strujom umanjujući potrebu za uvozom.

60 godina rok trajanja
Očekuje se da će novi reaktor biti u pogonu najmanje 60 godina, rekao je TVO u priopćenju u nedjelju nakon završetka prijelaza s testiranja na redovnu proizvodnju. Gradnja reaktora snage 1,6 gigavata, prve nove nuklearne elektrane u Finskoj u više od četiri desetljeća i prve u Europi u 16 godina, započela je 2005. Inicijalni rok dovršetka bio je četiri godine, no probijan je zbog niza tehničkih problema.

Ruski izvoz električne energije u Finsku okončan je u svibnju 2022. kada je rusko komunalno poduzeće Inter RAO izjavilo da nije plaćeno za energiju koju je prodalo, a nedugo nakon toga ruski Gazprom obustavio je isporuke prirodnog plina toj nordijskoj zemlji, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close