NIS ulaže 160 mil. € u vjetropark Plandište

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2016. u 21:59
NIS u Plandištu ima 50 posto vlasničkog udjela

Projektom je predviđena gradnja 34 vjetroturbine ukupne snage 102 megavata.

Naftna industrija Srbije (NIS) planira izgradnju termoelektrane-toplane u Pančevu, kao i vjetroparka Plandište, u sklopu odgovora na naftnu krizu, rekao je Anton Fjodorov, zamjenik glavnog direktora NIS-a.

Fjodorov je izjavio da je NIS pribavio sve potrebne dozvole za izgradnju vjetroparka Plandište, a ranije je najavljeno da će se realizacijom tog projekta baviti zajednička kompanija NIS Energowind, u kojoj NIS ima pola vlasničkog udjela, dok je preostalih 50% u vlasništvu privatnih investitora. Projekt predviđa gradnju 34 vjetroturbine na području općine Plandište čiji će ukupni kapacitet iznositi 102 megavata.

Kapitalna ulaganja u realizaciju projekta, uključujući izradu dokumentacije i dozvole, iznosit će oko 160 milijuna eura. Prema riječima Fjodorova, izgradnja termoelektrane-toplane u Pančevu počet će sljedeće godine. "Taj proizvodni objekt imat će snagu od 140 megavata, izgradnja će stajati 18 milijardi dinara, a trebao bi biti završen za dvije godine", objasnio je direktor NIS-a. Termoelektrana-toplana Pančevo proizvodit će električnu energiju za potrebe NIS-ove rafinerije u tom gradu, kao i za Petrohemiju, a toplotnom energijom će opskrbljivati stanovnike Pančeva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close