Nijemcima sporna potraživanja banaka u stečaju

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2019. u 22:00
Cijena za prvi paket potraživanja je 11,3 mil. € / Duško Jaramaz/PIXSELL

Kompanija EOS Matrix dala je najbolju ponudu za prvi paket iz portfelja srpske Agencije za osiguranje depozita.

Njemačka kompanija EOS Matrix dala je najbolju ponudu u iznosu od 11,29 milijuna eura za otkup prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), priopćilo je Ministarstvo financija Srbije.

Natječajno povjerenstvo koje provodi proces prodaje tih potraživanja dalo je preporuku odborima vjerovnika institucija koje sudjeluju u postupku da prihvate ponudu i nastave s potrebnim procedurama kako bi se zaključila transakcija.

Na prethodnoj sjednici natječajnog povjerenstva otvorene su obvezujuće ponude za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja, nakon čega je financijski savjetnik priremio analizu prijedloga kupoprodajnog ugovora.

Agencija za osiguranje depozita je 11. listopada prošle godine na prodaju ponudila potraživanja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a stigle su dvije ponude.

Tom prodajom će se, kako je objasnilo Ministarstvo financija, sva realna imovina koja služi kao sredstvo osiguranja spornih potraživanja (zemljište, objekti, oprema) ponovno aktivirati i vratiti u gospodarske tokove.

“Na taj način država će godišnje uštedjeti oko 10 mil. eura, koliko su prosječno stajali stečajni postupci na godišnjoj razini, a koji su se plaćali dva desetljeća”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je prodaja prvog paketa NPL-ova početni korak u akcijskom planu u sklopu kojeg je planirano rješavanje dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države. U sljedeća 24 mjeseca očekuje se prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita.

Komentirajte prvi

New Report

Close