Nijemci žele novi model izračuna cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2013. u 21:59
Udarac za Gazprom/EPA

Bernhard Günther poručio je kako je odluka o okončanju spora bila uspješna.

Njemački RWE poručio je kako je odluka arbitraže protiv ruskog Gazproma utrla put da se konačno prekine vezivanje cijene nafte za isporuke plina.

Kako ističu iz ove veličinom druge distributivne kompanije u njemačkoj, takva praksa ih je dosad stajala stotine milijuna eura.RWE je jedini europski kupac plina od ruskog državnog monopola koji je okončao arbitražni postupak o tome pitanju. Njegov veći domaći rival, E.On, prošle se godine nagodio s Gazpromom. Iako su detalji nagodbe tajni, glavni financijski direktor E.On-a Bernhard Günther poručio je kako je odluka o okončanju spora bila uspješna.

"Došli smo do rješenja koje djelomično zamjenjuje naftnu indeksaciju plinskom", rekao je Günther i dodao kako se nastavljaju pregovori o potpunom prelasku na plinsku indeksaciju cijena.RWE je pak tražio i fleksibilnije dugoročne ugovore jer je pad potražnje za plinom u Njemačkoj otvorio procjep između cijena po kojoj je plin kupljen i po kojoj je preprodan kupcima. Prema novom ugovoru, prosječna europska dnevna cijena plina utjecat će i na dugoročne ugovore o isporukama Gazproma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close