Nijemci u hrvatskom susjedstvu otvaraju tvornicu od 160 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2019. u 07:36
Njemački tvorničari najavili su i dodatna ulaganja

U pančevačku tvornicu za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila njemački ZF će uložiti 160 milijuna eura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na Prvoj televiziji najavio je da će se iduću srijedu u Pančevu otvoriti ZF-ova tvornica za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila. 

Njemačka firma dolazi u Pančevo s investicijom od 160 milijuna eura.  "Ta tvornica je velika stvar za Srbiju i donijet će ogromne rezultate! Otvaranjem novih radnih mjesta ostaje više novca za lokalnu samoupravu, a građani će moći dobro da žive", rekao je prigodno Vučić.

Metro za pet godina 
"Njemačka kancelarka Angela Merkel mi je čestitala kad smo uspeli da dovedemo tu tvornicu. Mate Rimac je rekao da je Hrvatska izgubila trku sa Srbijom komentirajući dolazak te tvornice", rekao je Vučić za Prvu televiziju. Naveo je da će još neke od najpoznatijih njemačkih kompanija graditi svoje pogone u Srbiji. Predsjednik Vučić najavio je da bi izgradnja metroa u Beogradu mogla početi krajem 2020. 

"Od početka radova, bit će potrebno četiri do četiri i po godine da se izgradnja metroa završi", rekao je Vučić. Nije govorio o potencijalnim izvođačima radova i naveo je da se čeka dogovor Kineza i Francuza. 

"Tek tada, kada budemo imali metro, ćemo moći riješiti problem gradskog prometa", rekao je Vučić. Rekao je i da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini svakako biti 3,5 posto, koliko je i planirano, a da će rast narednih godina biti od 4,5 do pet posto.

Taj rast će, kako je istakao, osigurati  da do kraja godine budu uvećane plaće i mirovine. Vučić je dodao da bi gospodarski rast bio veći da cijena struje nije nerealna, odnosno da nije socijalna. "Neću da kupujemo birače socijalnim cijenama", rekao je Vučić.

Upitan da li bi potencijalno rješenje kosovskog problema značajno doprinjelo gospodarstvu odgovorio je da bi svakako to ubrzalo ekonomski razvoj Srbije, ali da taj razvoj već sada ide u dobrom smjeru. Podsjetio je da je prosječna plaća u Srbiji kad je došao na mjesto predsjednika bila 329 eura, a da je sada 442 eura. 

Udvostručenje minimalca 
Najavio je da će se do kraja godine ići k daljem povećanju, te da će pokušati da digne minimalac. U razgovoru s poslodavcima, kako je najavio, pokušat će dostići 30.000 dinara za minimalac. 

"Sada je minimalna zarada 27.200 dinara i u ovoj godini bi trebalo da bude povećana na 29.000 dinara, ali ću se truditi da u razgovoru s poslodavcima osiguram da nitko u Srbiji ne prima manje od 30.000 dinara", rekao je Vučić.   U usporedbi sa 2012., kad je minimalac bio 15.000 dinara, to bi bilo ogromno povećanje, konstatirao je srpski predsjednik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close