Nijemci traže da Srbija odmah zatvori tri tisuće divljih deponija otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2014. u 21:59
PD

Srbija mora zatvoriti 3000 ilegalnih deponija na svojoj teritoriji želi li da joj šanse za ulazak u Europsku uniju postanu realne, rekao je Oliver Scholz, direktor njemačke kompanije za reciklažu Scholz Holding.

Srbija mora zatvoriti 3000 ilegalnih deponija na svojoj teritoriji želi li da joj šanse za ulazak u Europsku uniju postanu realne, rekao je Oliver Scholz, direktor njemačke kompanije za reciklažu Scholz Holding, koja je u Hrvatskoj suvlasnik C.I.O.S. grupe. Scholz Holding je od 2001. godine uložio 20 milijuna eura u poboljšanje ekoloških standarda u Srbiji, a stručnjaci Scholz grupe sumnjaju da postoje realni izgledi za pristupanje Srbije EU ako se ekološki standardi ne poprave u najkraćem roku, priopćila je kompanija povodom dolaska njemačke gospodarske delegacije u Srbije.

“Uložili smo 20 milijuna eura i sada nemamo pravnu sigurnost za naše poslovanje i imamo nelojalnu konkurenciju”, kaže Scholz, dodajući da će ta pitanja biti razmotrena s njemačkim veleposlanikom i delegacijom njemačke industrije u Beogradu. Kako prenosi Tanjug, Scholz tvrdi da su regulatorni i tržišni uvjeti u Srbiji pogoršani od 2012. kada je odgovornost za područje okoliša integrirano u Ministarstvo poljoprivrede. Nijemci navode kako je za divlje deponije znakovito da nose visok ekološki rizik i ocjenjuje da je uklanjanje otpada u Srbiji nesigurno te da nema naplate poreza. “U lukama na Dunavu koje se koriste za izvoz materijala za reciklažu, trgovačke tvrtke za metalni otpad započele su svoje ilegalne operacije, a veliki dio trgovine otpadom u Srbiji obavlja se gotovinom, u sivoj zoni, uz značajnu utaju poreza”, kaže se u priopćenju.

Njemačka kompanija predložila je mjere za koje očekuju da će ih podržati EU, kao što su implementacija i provođenje zakona o upravljanju otpadom u skladu sa standardima EU, osnivanje posebnog ministarstva za okoliš, kao i zatvaranje ilegalnih deponija i tvrtki koja nezakonito trguju otpadom.

Komentirajte prvi

New Report

Close