Nijemci opet spustili rampu za hidrauličko frakturiranje

Autor: Ante Pavić , 31. srpanj 2014. u 22:00
Hidrauličko frakturiranje loše je prihvaćeno i u njemačkoj javnosti/Reuters

Dok Sjedinjene Američke Države u želji za energetskom nezavisnošću sve više koriste spornu metodu eksploatacije, Nijemci se od nje udaljuju.

Iako je Njemačka postavila moratorij na hidrauličko frakturiranje, nekonvencionalnu tehnologiju vađenja plina i nafte iz škriljevca, ta metoda nije zabranjena pa se tamošnja Federalna agencija za zaštitu okoliša (UBA), nada da će se to vrlo skoro promijeniti, piše EurActiv.

"Dok god se glavni rizici povezani s ovom tehnologijom ne mogu predvidjeti pa stoga i kontrolirati, vađenje plina iz škriljevca se ne smije koristiti u Njemačkoj", istaknula je Maria Kautzberger, predsjednica UBA-e, predstavljajući novu procjenu "Fracking II" u Berlinu. I dok SAD u želji za energetskom nezavisnošću sve više koriste ovu metodu, Nijemci se od nje udaljuju, iako neke procjene govore da bi Njemačka tako mogla osigurati plin u sljedećih 13 godina. Tehnologija u posljednje vrijeme postaje poželjna alternativa konvencionalnim vađenjima nafte i plina te je podržavaju europske udruge poslodavaca koje smatraju da vađenje plina i nafte iz škriljca može smanjiti ovisnost kontinenta o uvozu energenata iz Rusije u vrijeme kad tenzije s tom zemljom podsjećaju na Hladni rat.

 

2022.godine

ističe moratorij na vađenje plina iz škriljevca

Njemački političari, međutim, potaknuti javnim mišljenjem koji se protivi ugrožavanjem okoliša, pokazuju otvorenu zabrinutost za štete koju bi tehnologija mogla učiniti okolišu. U nedavnom zajednički potpisanom dokumentu, njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel i ministrica okoliša Barbara Hendricks, složili su se oko moratorija na vađenje plina iz škriljca dublje od tri tisuće metara do 2022. godine, uz iznimke koje se odnose na istraživanje i razvoj.

Krautzberger smatra da njihove smjernice treba što prije implementirati u federalni Zakon o vodi, budući da vađenje iz škriljevca zahtijeva enormne količine vode, a jedan dio kemikalija ostaje u zemlji pa su velika su strahovanja da se time zagađuje voda. Osim toga, Zakon bi na kraju mogao biti i stroži budući da u Bundesratu socijaldemokrati i Zeleni čine većinu, a oni se protive frackingu. Ostale europske zemlje ne gledaju blagonaklono na njemačko odbijanje, a Britanci se čak spremaju, u iznimnim slučajevima, plin iz škriljaca vaditi i u nacionalnim parkovima. 

Obnovljivi izvori

Nijemci dosegli udjel od 28,5 posto

Prema preliminarnim statističkim podacima koje je objavila njemačka Federalno udruženje industrija energije i vode (BDEW), udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora u prvoj polovici ove godine narastao je s 24,6 posto iz istog razdoblja 2013. godine, na 28,5 posto. U isto je vrijeme potrošnja iz konvencionalnih izvora zabilježila pad, pa je primjerice plin pao na 9,8 posto, a ugljen na 18 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close