Netflix gubi korisnike i prije dolaska Applea i Disneyja

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2019. u 22:00
U četvrtom tromjesečju kompanija očekuje 7,6 milijuna novih pretplatnika/REUTERS

Dok Netflix svoju najpopularniju uslugu u SAD-u naplaćuje 13 dolara, Apple je najavio cijenu od 5 dolara, a Disney od 7 dolara.

Rast broja Netflixovih pretplatnika počeo je slabjeti čak i prije nego što su glavni konkurenti, Apple i Walt Disney, izašli sa svojim uslugama. Ipak, objavljeni broj pretplatnika u trećem tromjesečju veći je od očekivanja što je rezultiralo skokom cijene dionice u srijedu za 10 posto.

Na kraju se zaustavila na 286 dolara što je 0,7 posto više. Netflix je objavio da je u razdoblju od početka srpnja do kraja rujna svojoj bazi pretplatnika nadodao 6,77 milijuna novih dok su analitičari očekivali 6,7 milijuna. Inače, kompanija je prognozirala ranije da će u trećem tromjesečju "osvojiti" sedam milijuna novih pretplatnika. Od tog broja samo 520.000 pretplatnika došlo je s matičnog američkog tržišta, daleko ispod 800.000 koliko je uprava kompanije očekivala. Manji broj američkih pretplatnika od očekivanja došao je nakon što je Netflix izgubio 123.000 pretplatnika u SAD-u tijekom drugog tromjesečja.

To je, podsjetimo, bio prvi pad broja korisnika u osam godina. Prema ocjeni Erica Haggstroma, analitičara eMarketera, manji ostvareni rast broja pretplatnika najavljuje nevolje za Netflix uoči četvrtog kvartala koji donosi zaoštreniju konkurenciju, prenosi Associated Press. Dok Netflix svoju najpopularniju uslugu u SAD-u naplaćuje 13 dolara, Apple je najavio od 1. studenog cijenu od pet dolara, a Disney će tražiti sedam dolara.

Dolazak konkurencije priznaje i sam Netflix prognozom da će u četvrtom kvartalu doći do 7,6 milijuna novih korisnika u svijetu. U istom razdoblju lani zabilježeno je 8,8 milijuna novih korisnika. Nesigurnost oko dinamike rasta broja korisnika glavni je razlog što je cijena dionice pala za gotovo 30 posto u odnosu na najvišu cijenu od 423,21 dolar postignutu prije 16 mjeseci.

Tvrtka na sudu

Tužba Mossack Fonsece
Panamska odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca, koja se 2016. našla u središtu skandala "Panamski dokumenti" koji su otkrili kako su svjetski bogataši sklanjali novac od poreznika, tužila je Netflix zbog filma temeljenog na tom slučaju. Mossack Fonseca podnijela je tužbu zbog klevete i traži zaustavljanje prikazivanja koje je predviđeno za danas. U filmu "The Laundromat" ulogu Jurgena Mossacka tumači Gary Oldman, dok je Antonio Banderas utjelovio ulogu Ramona Fonsece. Netflix nije imao komentara na tužbu, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close