Nestašica alkohola u turističkoj zemlji koju vole i Hrvati: Cijene piva skočile 100 posto, police prazne

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2024. u 11:49
Foto: Unsplash

Kahamu je upozorio da bi više od 3.000 radnika moglo izgubiti posao ako se situacija nastavi. “Ne možemo isplaćivati plaće, ako imamo prazne police.”

Otočna država Zanzibar suočava se s nedostatkom alkohola koji prijeti turističkom sektoru jedne od najpoznatijih turističkih destinacija u Africi. Naime, turizam generira otprilike 90% stranih prihoda tanzanijskog arhipelaga, javlja BBC.

Cijene piva su skočile gotovo 100% nakon što je opskrbni lanac poremećen zbog iznenadne promjene uvoznika. Ministar turizma nedavno je dao ostavku navodeći kao razlog loše radne uvjete. Međutim, neki su povezali njegovu ostavku s problemima u opskrbi alkoholom.

Poznati po svojim prekrasnim pješčanim plažama i bogatoj kulturnoj baštini, otok usred Indijskog oceana popularni su među turistima iz cijelog svijeta. Prošle godine, Zanzibar je bio rangiran među 10 najboljih turističkih destinacija u Africi prema nekoliko turističkih časopisa.

No, hotelijeri upozoravaju da bi problemi s opskrbom alkoholom mogli biti uzrok tome da ovaj otok izgubi svoj turistički sjaj. Nekoliko turističkih hotela duž Matemwa plaža na sjeveru glavnog otoka Zanzibara samo poslužuju bezalkoholna pića, a stanovnici tog područja kažu da po alkohol moraju ići u glavni grad- Stone Town.

Mshenga, čiji je posao prodaja piva i morske hrane, teško je pogođen. “Kratki smo s pivom u mom baru, i imam samo zalihu bezalkoholnih pića”, rekao je BBC-u. “Vlada mora poduzeti mjere. Sada je visoka sezona, jako je vruće i tim turistima treba veselje, treba im hladno pivo na ovim plažama.”

Američki turist, koji nije želio otkriti ime, rekao je: “Volim Zanzibar i njegove plaže. Ljudi su nevjerojatni i jedini izazov koji sada osjećam je što ne mogu dobiti tvrda alkoholna pića. Želim imati žestoka pića ili čak viski, ali ništa se ne može naći u hotelu – umjesto toga su mi savjetovali da to naručim iz Stone Towna.”

Lokalna proizvodnja alkohola zabranjena je na Zanzibaru, čija je populacija uglavnom muslimanska. Većina alkohola prodanog na otocima dolazi s kopnenog Tanzanije, dok se nešto uvozi iz Južne Afrike.

Ova nestašica je krenula početkom godine započeo je kada je Zanzibarski odbor za kontrolu alkohola (ZLCB) odgodio obnovu dozvola za tri etablirana uvoznika – One Stop, Scotch Store i ZMMI. Nije jasno zašto dozvole tri tvrtke, koje su opskrbljivale alkoholom otok više od dva desetljeća, nisu obnovljene.

Inače, da bi uvoznici alkohola dobili dozvolu, moraju biti stanovnici rođeni na Zanzibaru s čistim poreznim dosjeom, skladištem i dostavnim vozilom Osim toga, uvoznici moraju platiti godišnju naknadu od 12.000 dolara (10.000 funti) regulatornom odboru.

Prošlog mjeseca, ZLCB je dodijelio licence tri nove tvrtke – Kifaru, Bevko i Zanzi Imports – ali hotelijeri kažu da i dalje imaju problema s zadovoljavanjem potražnje. Navodno, nove tvrtke zapletene su u dugotrajan postupak provjere među izvješćima da su neki ne-Zanzibarci uključeni u operacije tvrtki suprotno zakonu.

Situacija je dodatno zakomplicirana nakon što su tri prethodna nositelja licenci podnijela žalbe, tražeći od vlade obnovu njihovih dozvola za uvoz alkohola.

A za to vrijeme, trgovine alkoholom na Zanzibaru bore se s problemom da održe police opskrbljenima.

“Postoji nedostatak alkohola na Zanzibaru i već smo obavijestili vlasti o situaciji u sektoru turizma”, rekao je Rahim Mbarouk, predsjednik Udruge za investicije u turizam Zanzibara, BBC-u.

Kako kaže Neemi Meeni, koja često putuje za Zanzibar s kopnenog dijela Tanzanije, cijena piva porasla je s 2.500 šilinga (1 dolar; 0,80 funti) na 5.000 šilinga. Neki popularni alkoholni brendovi, poput Safarija, navodno su potpuno nedostupni.

“Ova nestašica nas jako pogađa”, rekao je Frank John Kahamu, tajnik Sindikata trgovaca alkoholom, za privatni web portal The Citizen.

Kahamu je upozorio da bi više od 3.000 radnika moglo izgubiti posao ako se situacija nastavi. “Ne možemo isplaćivati plaće, ako imamo prazne police.”

Predsjednica ZLCB-a Juma Chum odbila je odgovoriti kada se BBC obratio za komentar. Ali Issa Mahfoudh Haji, visoki dužnosnik u Ministarstvu državne uprave odgovoran za ZLCB, rekao je državnim medijima: “Čuli smo za pritužbe i trebamo saznati detalje.”

Inače, Simai Mohammed Said podnio je ostavku na mjesto ministra turizma prošlog tjedna, navodeći “nepravedne i ometajuće radne uvjete”. Njegova ostavka povezana je s nedavnom konferencijom za tisak na kojoj je javno optužio ZLCB za loše upravljanje industrije alkohola.

“Ako ne uspijemo planirati, što uključuje i to da imamo dovoljno zaliha alkoholnih pića, to bi moglo izazvati frustriranost kod naših posjetitelja”, rekao je.

Ali tijekom prisege novog ministra turizma u četvrtak, predsjednik Zanzibara Hussein Mwinyi sugerirao je da je dosadašnji ministar Said u sukobu interesa. Naime, izvješća pokazuju da je jednog od Saidovih rođaka povezan s tvrtkom čija dozvola nije obnovljena, a BBC je kontaktirao Saida za komentar.

Inače ova alkoholna kriza dolazi usred rasta dolazaka turista na tanzanijskim otocima. Prošle su godine zabilježili porast od 16% međunarodnih posjetitelja, dočekavši rekordnih više od 630.000 turista, prema godišnjem izvješću o turizmu.
Porast turista bio je rezultat značajnog povećanja dolazaka iz Indije i Rusije, navodi se u izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close