Nestali milijuni, bankari na slobodi

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2017. u 14:33
Foto: Thinkstock

Pet srpskih banaka ugašeno je od 2012. do 2014. godine, sudski postupci još traju.

Krediti od stotine milijuna eura odobravani bez temelja urušili su pet srpskih banaka koje su bez dozvola za rad ostale od lipnja 2012. do veljače 2014. godine. Iz banaka je nestalo 170 milijuna eura, koliko je dosad utvrdila istraga. Pred Specijalnim sudom u Beogradu traju četiri postupka zbog navodnih zloporaba prilikom dodjeljivanja bankarskih kredita, a na optuženičkoj klupi je pedesetak osoba. Riječ je o čelnim ljudima pet banaka, uz brojne pomoćnike i direktore sektora. Do danas nema nijedne pravomoćne presude. Nema naznaka da će ti postupci brzo biti završeni, pišu Večernje novosti. U međuvremenu, tih pet banaka: Agrobanka, Nova Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine (bivša Metals banka), Privredna banka Beograd i Univerzal banka otišle su u stečaj. Podaci Agencije za osiguranje depozita pokazuju da je likvidacijska vrijednost imovine pet banaka veća od 160 milijardi dinara, odnosno od 1,3 milijarde eura. U tu imovinu uračunata je gotovina, nekretnine, ali i potraživanja od dužnika koji su u sprezi s pojedinim bankarima doveli banke do kolapsa.

Propast je počela s Agrobankom u koju je 2012. godine Narodna banka Srbije (NBS) uvela prinudnu upravu. Razlog je bio što je “u postupku kontrole poslovanja Agrobanke utvrđeno da kapital kojim ona raspolaže ne odgovara razini rizika koji je ta banka preuzela”.

 

170 milijuna eura

nestalo je iz banaka koje su ostale bez dozvole za rad

Osnovana je Nova Agrobanka na koju su prenijeti ne samo osigurani, nego ukupni depoziti Agrobanke, kao i dio njenih drugih obaveza i potraživanja. Međutim, i ta banka ubrzo propada. Sve obveze Nove Agrobanke preuzela je Poštanska štedionica. I štediše Razvojne banke Vojvodine (RBV) završile su u Poštanskoj štedionici. Njoj je NBS dozvolu oduzeo zbog “kroničnog nedostatka kapitala, kritične potkapitaliziranosti i ugrožene mogućnosti isplate vjerovnika”. U Privrednoj banci Beograd istraga je počela 2014., a suđenje, zbog zloporabe službenog položaja i navodne štete od 3,9 milijardi dinara, počelo je 2016. Banci je NBS dozvolu oduzeo 2013. Univerzal banka je bez dozvole za rad ostala u siječnju 2014. zbog toga što je “banka dospjela u stanje kritične potkapitaliziranosti i zbog ugrožene likvidnost i kontinuiteta poslovanja”. Štedišama je isplaćeno oko 80 milijuna eura štednje. U siječnju 2015. Više tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close