‘Nema potrebe raditi zalihe brašna i goriva’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2022. u 12:20
Svijet je dinamična globalna ekonomija koja će odgovoriti na krizu, poručio je šef Svjetske banke/Reuters

Sankcije Rusiji snažnije će utjecati na svjetsko gospodarstvo nego sam rat.

Građani ne bi trebali gomilati zalihe hrane i benzina, unatoč rastu cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi, jer će “dinamično” svjetsko gospodarstvo osigurati opskrbu, poručio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Sankcije Rusiji snažnije će utjecati na svjetsko gospodarstvo nego sam rat, izjavio je Malpass na virtualnoj novinskoj konferenciji u organizaciji Washington Posta, ali kriza, po sadašnjim procjenama, ne bi trebala prekinuti oporavak ni negativno utjecati na globalni BDP.

On očekuje da će proizvođači širom svijeta, mimo Rusije i Ukrajine, znatno povećati opskrbu energijom i hranom koja će ublažiti utjecaj ratom izazvanih skokova cijena i sačuvati oporavak od koronakrize.

Proizvođači će uskočiti i po potrebi povećati opskrbu, tvrdi, dodavši da, po njegovoj procjeni, nema potrebe da ljudi stvaraju zalihe u svojim smočnicama i restoranima.

“U sadašnjim okolnostima pravi potez nije odlazak u nabavu zaliha brašna i benzina, treba shvatiti da je svijet dinamična globalna ekonomija koja će odgovoriti (na krizu)”, poručio je šef Svjetske banke. “Imamo dovoljno za sve”, tvrdi.

Opskrba energijom može se ipak brže povećati nego opskrba hranom budući da za prilagodbu poljoprivrede obično treba oko godinu dana, priznaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close