‘Nastavi li EU s rošadama, ulaganja u nove lijekove postaju neisplativa’

Autor: Ana Blašković , 11. travanj 2023. u 06:33
Europska komisija predlaže kažnjavanje kompanija ako ne lansiraju prodaju lijekova istodobno u svim članicama/SHUTTERSTOCK

Farmaceutske tvrtke oštro protiv smanjenja ekskluzivnosti lijekova s 10 na osam godina.

Velika reforma tržišta lijekova pod palicom Europske komisije čiji obrisi postaju sve jasniji, nailazi na snažne otpore farmaceutske industrije. Nastavi li sa “zabrinjavajućim” novim zakonima, Europu bi mogli zaobići novi lijekovi za bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja i raka, upozorio je izvršni i direktor Eli Lillyja David Ricks.

Čelnik jedne od najvećih svjetskih kompanija napominje da se prema prijedlogu plana za smanjenje tržišne ekskluzivnosti s 10 na osam godina, industriji možda ne bi isplatilo provoditi liječenje kroničnih bolesti ili ispitivanje lijekova protiv raka, piše Financial Times.

800

dana čeka pacijent u Bugarskoj, a u Njemačkoj 133 dana, na isti lijek

Tržište ne funkcionira
Ricks dodaje da bi ulaganja u tretmane za Alzheimerovu bolest i pretilost, polja na kojima Eli Lilly u pripremi ima potencijalne lijekove, isto bi bila pogođena dopusti li se proizvođačima generičkih lijekova ranije kreiranje jeftinijih alternativa.

“Ako mislite da imamo dovoljno ili previše inovacija, ideja o skraćenju vremena postići će taj cilj (smanjenja inovacija i lijekova, op.a.)”, rekao je za FT. Odluke Bruxelles kaskadno bi mogle utjecati na ulaganja farmaceutske industrije na globalnoj razini jer prihodi iz EU, SAD-a i Japanu financiraju inovacije za pacijente diljem svijeta.

Ideja kojom se vodi EK je jednostavna: prepušteno samo sebi, tržište lijekova ne funkcionira. Mnogi pacijenti ostaju bez lijekova, ili zato što se oni ne prodaju tamo gdje žive ili zato što jednostavno ne postoje. Prema pisanju Politica, ako ste pacijent u Rumunjskoj, Poljskoj ili Bugarskoj i potreban vam je nedavno odobreni lijek, čekat ćete na njega više od 800 dana prije nego postane javno dostupan.

U Njemačkoj je to samo 133 dana, podaci su Europske federacije farmaceutske industrije i udruga. U cilju ujednačavanja fragmentiranih sustava jedan od prijedloga Komisije je kažnjavanje kompanija ako ne lansiraju prodaju lijekova u istodobno u svim članicama.

EU je odgodila do kraja travnja objavu nacrta zakonskih prijedloga najveće reforme farmaceutske industrije u zadnja dva desetljeća što je probudilo nade u industriji da bi se ponovno moglo razmotriti smanjenja zaštite intelektualnog vlasništva.

Kontroverzno pitanje
Pitanje je kontroverzno jer, dok s jedne strane omoguće pacijentima brži pristup nužnim lijekovima, industrija tvrdi da će to Europu učiniti manje konkurentnom dok SAD i Kina napreduju. Ricks smatra da će reforma ubrzati pad ulaganja u europsku farmaceutsku industriju, u usporedbi s drugim zemljama poput SAD-a.

”Kako možete stvoriti više BioNTech-a?” rekao je, referirajući se na njemačku kompaniju koja stoji iza revolucionarnog mRNA cjepiva protiv Covid-19. “Mislim da je to pitanje koje bi trebalo biti prisutnije u ovom zakonodavnom procesu”.

Nacrt zakona smanjuje razdoblje ekskluzivnosti lijekova, no nagrađuje tvrtke nudeći im dulje monopole ako lansiraju lijekove u svim državama članicama EU-a u roku od dvije godine i provedu li opsežnija ispitivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close