Nakon raskidanja s ruskim plinom preko noći, Unija se okrenula LNG-u iz – Rusije

Autor: Ana Blašković , 30. kolovoz 2023. u 22:00
Većina ruskog LNG-a dolazi iz tvrtke Yamal LNG, u većinskom vlasništvu tvrtke Novatek/Reuters

U prvih sedam mjeseci Belgija i Španjolska bile su drugi i treći najveći kupci iza Kine.

EU bi ove godine trebala uvesti rekordne količine ukapljenog prirodnog plina iz Rusije, unatoč proklamiranom cilju bloka da raskine s ruskim fosilnim gorivima do 2027. U prvih sedam mjeseci ove godine Belgija i Španjolska bile su drugi i treći najveći kupci ruskog LNG-a iza Kine, pokazuje analiza nevladine organizacija Global Witness, piše FT.

Uvoz super ohlađenog plina u EU porastao je 40 posto između siječnja i srpnja u usporedbi s istim razdobljem 2021., prije ruske invazije na Ukrajinu.

Rast veći od prosjeka
Skok je posljedica efekta niske baze jer EU nije uvozila značajne količine LNG-a prije rata u Ukrajini zbog ovisnosti o plinu. Global Witness napominje da je porast puno oštriji od globalnog prosječnog povećanja uvoza ruskog LNG-a, koji je iznosio 6 posto u istom razdoblju.

2027.

godine EU bi trebala u potpunosti raskrstiti s ruskim energentima

Analiza se temelji na podacima analitičke tvrtke Kpler, koja je pokazala da EU uvozi oko 1,7 posto više ruskog LNG-a nego kada je uvoz dosegnuo rekordnu razinu prošle godine. Za LNG je, računajući prosječne tržišne cijene, EU platila 5,29 milijardi eura. “Šokantno je da su zemlje u EU-u toliko radile da se odviknu od ruskog fosilnog plina iz cijevi samo da bi ga zamijenile isporučenim ekvivalentom.

Nije važno dolazi li iz naftovoda ili broda – to i dalje znači da europske tvrtke šalju milijarde u ratnu škrinju Vladimira Putina”, rekao je Jonathan Noronha-Gant, viši aktivist za fosilna goriva u Global Witness.

Većina ruskog LNG-a dolazi iz tvrtke Yamal LNG, u većinskom vlasništvu ruske tvrtke Novatek, dok ostale udjele drže francuski TotalEnergies, kineski CNPC i kineski državni fond. Kompanija je oslobođena plaćanja izvoznih carina, ali podliježe porezu na dohodak.

Izravna zabrana nije na stolu

Izravna zabrana uvoza LNG-a riskirala bi energetsku krizu kao prošle godine kada su cijene plina premašile 300 eura po megavat satu.

Na vjetrometini
Osim milijardi eura prihoda koji idu Rusiji dok blok nastavlja pooštravati sankcije protiv Moskve, obujam uvoza ostavlja EU na vjetrometini svakoj iznenadnoj odluci Kremlja o rezanju opskrbe. Viši LNG analitičar u konzultantskoj tvrtki ICIS Alex Froley rekao je da “dugoročni kupci u Europi kažu da će nastaviti preuzimati ugovorene količine osim ako to ne zabrane političari”.

Dodao je da bi zabrana uvoza uzrokovala poremećaje u otpremi jer bi globalne trgovinske obrasce trebalo preurediti, “no u konačnici bi Europa mogla pronaći druge dobavljače, a Rusija druge kupce”.

Belgija uvozi velike količine ruskog LNG-a jer je njezina luka Zeebrugge jedna od rijetkih europskih točaka za prekrcaj LNG-a s tankera koji se koriste na dalekom sjeveru na redovita teretna plovila. Španjolska tvrtka Naturgy i francuski Total također imaju kontinuirane ugovore za velike količine ruskog LNG-a, kažu analitičari.

Kreatori politike EU-a pozivaju europske tvrtke da ne kupuju ruski LNG. Španjolska ministrica energetike Teresa Ribera rekla je u ožujku da LNG treba pogoditi sankcijama nazvavši situaciju “apsurdnom”.

Dužnosnici EU-a upozoravaju da bi izravna zabrana uvoza LNG-a riskirala energetsku krizu slične prošlogodišnjoj kada su cijene plina dosegle rekorde od više od 300 eura po megavat satu.

Komentirajte prvi

New Report

Close