Najveći ekonomski problem Kine vidljiv i u najzahuktalijem tržištu: Kupci čekaju da vide što će se dogoditi

Autor: Lucija Špiljak , 30. studeni 2021. u 06:04
Shenzen nosi nadimak 'kineske Silicijske doline' s obzirom da su tamo sjedišta Huaweija i Tencenta/Reuters

U gradu koji je donedavno nosio titulu ‘najvrućeg tržišta’ na svijetu sve je teže prodati stan.

Usporavanje kineskog nekretninskog tržišta – jednog od temelja tamošnjeg gospodarstva – sve je očitije u donedavno najzahuktalijem lokalnom tržištu.

Kako piše Reuters, u 40 godina kineski Shenzhen je iz malog ribarskog naselja s nekoliko desetaka tisuća stanovnika “izrastao” u velegrad s više 17 milijuna ljudi, u kojem sjedište imaju kompanije poput Huaweija i Tencenta.

Osim nadimka “kineske Silicijske doline”, Shenzhen nosi titulu jednog od “najvrućih” svjetskih tržišta nekretnina.

Ozbiljnost situacije
Međutim, Kina se, kao i ostatak svijeta, suočava s tektonskim poremećajima na tržištu koje bilježi najsveobuhvatniji rast u zadnjih 20 godina. Promjene nisu zaobišle ni nekretninsku meku kao što je Shenzhen što potvrđuje ozbiljnost situacije, tim više što se tržište nekretnina smatra jednim od glavnih pokretača kineskog rasta i čini četvrtinu njihova BDP-a.

Promjenama svjedoči i Jerry Tang koji je 2014. napustio svoje selo kako bi postao agent za nekretnine u Shenzhenu. Kako je ispričao za Reuters, prije samo nekoliko godina mogao je zaraditi i do 50.000 juana (7800 dolara) mjesečno od prodaje stanova.

25

posto udjela u kineskom gospodarstvu ima nekretninski sektor

Prošle godine je zarađivao oko 15.000 juana mjesečno, ali ove je godine to palo na oko 5000 juana, što uglavnom dolazi od provizije od najma.

“Ove godine je definitivno mnogo teže prodati nekretninu. Kupci čekaju da vide što će se dogoditi s tržištem, dok su nekretninski investitori u nedostatku novca, trebaju vremena da plate proviziju agentima”, rekao je Tang koji sve više razmišlja o promjeni posla.

Lokot na vrata u Shenzhenu je stavilo već nekoliko manjih ureda za nekretnine, dok je osam agenata za Reuters otkrilo kako je veliki dio njihovih kolega napustio industriju ili o tome razmišlja.

Lianjia, veliki trgovac nekretninama, planira zatvoriti petinu, odnosno oko stotinu svojih ureda u Shenzhenu, o čemu je još u rujnu izvijestila financijska novinska služba Caixin, pozivajući se na interni dopis.

Poteškoće u plaćanju
Cijene novih stanova u Shenzhenu pale su za 0,2 posto u listopadu u odnosu na mjesec ranije, i to je prvi njihov zabilježen pad ove godine, koji je s druge strane u skladu s nacionalnim prosjekom. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kako cijene nekretnina u Shenzhenu pretrpjeti trajniji, iako još uvijek mali pad koji je ove godine pogodio neke manje kineske gradove.

Doduše, poremećaji u Shenzhenu nisu novost jer je nedavno objavljeno kako se Evergrande, jedna od najvećih nekretninskih kompanija u Shenzhenu, suočava s velikim financijskim problemima koji bi mogli dovesti do bankrota i tako prilično uzdrmati kinesko nekretninsko tržište.

Prije dva mjeseca su održani prosvjedi nezadovoljnih klijenata Evergrandea – naime, 1,5 milijuna ljudi uplatilo je “kaparu” za nove stanove koji bi tek trebali u izgradnju.

Nakon naglog rasta Evergrandea u tzv. zlatnoj groznici nekretninskog tržišta, tvrtka je naišla na poteškoće u plaćanju dobavljača i pokrivanju drugih troškova, a na kraju se ispostavilo da duguju više od 300 milijardi dolara 200.000 građana.

Posljedice će Kina i Azija tek osjetiti, a ekonomski stručnjaci smatraju da će se još nekretninskih kompanija u svijetu naći pred bankrotom. Takav scenarij, kažu, sve više podsjeća na ekonomsku krizu 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close