Najveća hladnjača opet otkupljuje maline

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2017. u 14:54
Kapacitet hladnjače u Arilju je 8000 tona malina/Ivo Čagalj/PIXSELL

Vlasnik hladnjače kompanija Stanić lider je u Arilju i regiji po količini zamrznutih, prerađenih i izvezenih malina, a ima ukupno četiri hladnjače sa 300 radnika.

Najveća hladnjača u jugoistočnoj Europi, ona bivše Zemljoradničke zadruge Arilje, koju je nakon dugogodišnje agonije stečajnog postupka kupila kompanija Stanić, ponovno je spremna za otkup maline, javlja Glas zapadne Srbije.

Zemljoradnička zadruga Arilje i hladnjača propali su 2014. godine, kada su blokirani računi i uveden stečaj jer nisu bili vraćeni krediti uzeti od Agrobanke 2005. godine, a dugovi s kamatama narasli na 15 milijuna eura. Ti su krediti doveli do nekoliko pokušaja sudskih prodaja cjelokupne imovine zadruge, a prošle godine je sve okončano kupovinom na javnoj sudskoj dražbi najvećeg poduzetnika Milana Stanića.

Kompanija Stanić je lider u Arilju i regiji po količini zamrznutih, prerađenih i izvezenih malina, a uz tu hladnjaču posjeduje još tri s ukupno 300 radnika. Zemljoradnička zadruga Arilje osnovana je još 1922. godine. Osamdesetih godina prošlog stoljeća uvela je novi način uzgoja malina. Kapacitet hladnjače je 8000 tona uz brzinu tunelskog zamrzavanja od 300 tona na dan. Još uvijek se priča kako su u prošloj državi kooperanti te zadruge od jedne berbe kupovali nove IMT traktore, ali zadruga nije mogla preživjeti bankarske kredite i kamate. 

Komentirajte prvi

New Report

Close