Na srpskom tržištu šećera ostaju samo Austrijanci i Grci

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2017. u 22:00
Šećerna industrija Srbije ukupno će proizvesti oko 520.000 tona šećera/FOTOLIA

Preuzme li Agrana Sunoko Miodraga Kostića, a Grci ne prodaju šećerane, srpska proizvodnja šećera bit će potpuno u rukama stranaca.

Strateški cilj kompanije Hellenic Sugar Serbia za 2017. godinu je konsolidacija tvrtke kao jedne od dva najveća proizvođača šećera na Balkanu.

Kompanija planira ove godine preraditi repu s površine od 24.000 hektara i proizvesti 200.000 tona šećera, što bi dovelo do rasta čiste dobiti na više od 21 milijun eura. Christos Alexopoulos, PR menadžer Hellenic Sugara, kaže da su ti ciljevi utemeljeni na uspješnim rezultatima iz 2016. i vrednovanju jedinstvene prilike za proširenje nakon povlačenja treće šećerane pred konkurencijom. "Prošle godine dogodila se značajna promjena u poslovanju industrije šećera koja je utjecala na nas i nastavit će svoj pozitivan uticaj. Glavni konkurent Sunoko kupio je tvrtku TE-TO Senta, što je rezultiralo zatvaranjem tvornice i okretanjem proizvođača prema našim šećeranama. Ova tendencija će se nastaviti i sljedećih godina i na taj način u Srbiji će postojati samo dva proizvođača, a naš tržišni udjel povećat će se u 2017. godini sa 25% na 35%. Istovremeno će doći do porasta postotka za izvoz u EU, uz poboljšanje financijskog učinka", kaže Aleksopulos. 

 

25 posto

tržišni je udjel Hellenic Sugara u Srbiji

Kupovina većinskog udjela
Kako se navodi u priopćenju kompanije, šećerna repa otkupljena je s površina od 17.000 hektara i proizvedeno je više od 165.000 tona šećera. Ukupan promet u 2016. iznosio je 105 milijuna eura, a procjena je da će čista dobit iznositi više od 15 milijuna eura. U vlasništvu grčkog proizvođača su dvije šećerane u Srbiji, u Crvenki i Žablju, koje su 2016. godine radile punim kapacitetom. Početkom prosinca prošle godine uprava grčke kompanije najavila je da će uskoro raspisati međunarodni natječaj za prodaju svojih šećerana u Srbiji.  Početkom 2016. Hellenic Sugar je tvrdio surptno, da nema namjeru prodati dvije srpske šećerane "ni ove godine ni u bližoj budućnosti".

U prosincu je plan promijenjen, uz tvrdnju da je riječ o "poslovnoj politici na koju ne utječe samo vlasnik kapitala", da bi sada u siječnju opet govorili o planovima vezanim uz proizvodnju šećera u Srbiji, tj. povećanju proizvodnje.  U prosincu Grci su odbacili zamisao da bi novi vlasnik njihovih šećerana u Srbiji mogla postati austrijska Agrana. Upravo ta kompanija, ne promijene li Grci mišljenje još jednom i ostanu na srpskom tržištu, mogla bi uz Hellenic Sugar postati drugi (po količinama prvi) proizvođač šećera na srpskom tržištu. Austrijanci su, naime, krajem lipnja prošle godine s MK Groupom Miodraga Kostića potpisali predugovor o strateškom partnerstvu.

Kompanija Agrana je regionalni lider u proizvodnji šećera, a dio je najvećeg proizvođača šećera u Europi, njemačkog Suedzuckera. Agrana je navela da je s vlasnicima šećerane Sunoko (drži 70% tržišta), kompanijom Agri Europe Cyprus, potpisano pismo namjere s ciljem postizanja dogovora o preuzimanju većinskog udjela. Za potpisivanje sporazuma o preuzimanju potrebna je, nakon odobrenja upravnog odbora Agrane i dozvola nadležnih srpskih institucija. Inače, austrijska kompanija posluje i u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

 

370 tisuća

tona šećera proizvest će ove godine Sunoko

Dovoljno i za izvoz
Sunoko je ovih dana trebao završiti preradu 2,7 milijuna tona šećerne repe. U šećeranama Sunoka očekuje se ukupna proizvodnja oko 370.000 tona šećera, a Ljubiša Radenković, glavni direktor kompanije, kaže kako su procjene da će šećerna industrija Srbije ukupno proizvesti oko 520.000 tona.  "Šećera imamo dovoljno za domaće tržište, a i za izvoz. Kvota naše zemlje za izvoz na tržište EU je 181.000 tona, a bit će i viška za tržišta Cefte, BiH, Makedonije, Kosova i Albanije. Proizvodnja je dovoljna da pokrije regionalnu potrošnju, a naš cilj da postanemo regionalni opskrbljivač", objasnio je Radenković. Srbija najveći proizvođač i jedini izvoznik šećera na Balkanu, dok sve ostale zemlje regije, uključujući i Grčku, uvoze šećer u velikim količinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close