Odluka koja nije bila laka: Nemaju kome prodati voće i povrće pa ga moraju uništiti

Autor: Tomislav Pili , 19. travanj 2020. u 09:02
Farmer Jack Vessey uništio je salatu vrijednu 1,5 milijuna dolara/REUTERS

Restorani, hoteli i škole prije izbijanja pandemije kupovali su svakog tjedna voća i povrća i do 285 milijuna dolara vrijednosti.

Zatvaranje restorana blokiralo je poljoprivrednicima iz Kalifornije – vodećeg američkog proizvođača povrća – značajan kanal prodaje, pa se sve više odlučuju na zaoravanje usjeva jer ih nemaju kome prodati.

Kako piše Reuters, umjesto da vagoni svježe zelene salate budu otpremljeni kupcima, na farmi Jacka Vesseyja na poljima bruje traktori koji zaoravaju polja puna tog povrća. S obzirom koliki je trud uložen u uzgoj, Vessey ističe kako je bolno gledati kako plugovi utiskuju salatu u zemlju.

Otkazivanje narudžbi

Ovakav scenarij rezultat je proglašenja mjera izolacije u većini američkih saveznih država od sredine ožujka. To je blokiralo tržište svježeg voća i povrća koje se inače isporučivalo restoranima s obzirom da ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni.

Efekti zatvaranja ugostiteljskih objekata osjećaju se kroz cijeli dobavni lanac poljoprivrednih proizvoda, ističu tamošnji stručnjaci. Ne samo da farmeri nemaju kome prodati već ubrano povrće, već kupci otkazuju narudžbe i za usjeve koji još dozrijevaju. Odluka o uništavanju usjeva nije bila laka za Jacka Vesseyja.

15

posto hrane koju godišnje konzumiraju Amerikanci uvozi se iz inozemstva

Naime, salata je zaorana na površini od 141 hektara i bila je vrijedna gotovo 1,5 milijuna dolara. Vessey kaže kako je trebao pobrati salatu s još 60 hektara kada je njegov distributer javio da otkazuje narudžbe.

Međutim, u sadašnjim okolnostima taj si farmer nije mogao priuštiti trošak radne snage te pakiranja i skladištenja proizvoda koji distributeri ne žele kupiti. Dva tjedna ranije nego što je uobičajeno morao je otpustiti 150 sezonskih radnika angažiranih na branju salate. No, Jack Vessey nije usamljen u ovakvim problemima.

Velik broj kalifornijskih poljoprivrednika suočavaju se s istom dilemom: uništiti usjeve ili pasti u financijske gubitke. O opsegu štete dovoljno govori podatak da samo jedan okrug na jugu te savezne države godišnje proizvede voća i povrća za 1,2 milijarde dolara.

Na jugu Kalifornije, blizu granice s Arizonom, većina usjeva ubere se tijekom studenog i travnja. U ljetnim mjesecima proizvodnja povrća uglavnom se odvija u središnjoj Kaliforniji.

Procjena štete

Za sada je teško procijeniti koliku vrijednost poljoprivrednih kultura su farmeri morali uništiti. Djelomičnu sliku daje podatak koji je iznio Cory Lunde, direktor komunikacija jedne od kalifornijskih udruga poljoprivrednika WGA, a prema kojoj su restorani, hoteli i škole prije izbijanja pandemije kupovali svakog tjedna voća i povrća i do 285 milijuna dolara vrijednosti.

Dok farmeri zaoravaju usjeve, analitičar Rabobank David Magana smatra da će to osjetiti krajnji potrošači. “Mogli bi svjedočiti padu zaliha hrana u idućim mjesecima. Cijene će rasti”, smatra Magana. Američki stručnjaci za poljoprivredu već su neko vrijeme zabrinuti oko opskrbe američkog stanovništva hranom u uvjetima pandemije koronavirusa.

Naime, problem neće izbiti kod farmera koji su proizveli i više nego dovoljno hrane. “Dok hrana dođe do krajnjih potrošača, mnoštvo se stvari može dogoditi tijekom prijevoza ili prerade”, kaže za USA Today Zippy Duvall, predsjednik američke federacije farmera.

“Ako se situacija pogorša, koji problemi mogu proizaći? To nitko od nas ne zna”, kaže Duvall. Valja istaknuti kako se SAD u potrošnji hrane uglavnom oslanja na domaće resurse i kapacitete. Naime, Amerika uvozi tek 15 posto hrane koju stanovništvo godišnje konzumira.

Komentirajte prvi

New Report

Close