Na 50. Davosu teme su klima i socijalno osjetljivi kapitalizam

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2020. u 22:00
Prvi čovjek Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab/REUTERS

‘Ne želimo dosegnuti kritičnu točku po pitanju klimatskih promjena’, istaknuo je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab.

Klimatske promjene i "kapitalizam s ljudskim licem" dominantne su teme ovogodišnjeg 50. po redu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji danas započinje s radom u švicarskom zimovalištu Davosu.

Skup će, kao i svake godine, okupiti svjetsku gospodarsku i političku elitu, a glavne zvijezde jubilarnog Davosa bit će američki predsjednik Donald Trump te klimatska aktivistkinja Greta Thunberg.  

Gretino otvoreno pismo
Predviđeno je da oboje danas održe govor. Greta Thunberg uoči početka skupa uputila je otvoreno pismo objavljeno u britanskom listu The Guardian, u kojem je zajedno sa skupinom mladih aktivista za klimu zatražila hitnu globalnu obustavu subvencioniranja i ulaganja vezanih uz fosilna goriva. "U slučaju nužde, potrebno je iskoračiti iz zone ugode i donositi odluke koje ne moraju biti osobito ugodne", stoji u njihovom otvorenom pismu. Ovogodišnji fokus WEF-a na zaštitu okoliša mogla bi biti nezgodna tema za Trumpa čija je administracija najavila veće korištenje ugljena, snizila standarde zaštite okoliša te povukla američki potpis s Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Predsjednik WEF-a Klaus Schwab izjavio je u razgovoru za Associated Press kako je Trump dobrodošao zbog svoje uloge na svjetskoj političkoj pozornici dok će Thunberg istaknuti važnost teme klimatskih promjena. "Mislim da su oba mišljenja neophodna", naglasio je Schwab. Utemeljitelj WEF-a ne samo da je drugu godinu za redom pozvao Thunberg u Davos, već je i sam preuzeo dio njezine retorike. Na konferenciji za tisak prošli tjedan podsjetio je novinare da se svijet nalazi u "izvanrednom stanju".

"Ne želimo dosegnuti kritičnu točku po pitanju klimatskih promjena", rekao je tom prilikom Schwab. "Ne želimo budućim generacijama ostaviti u nasljeđe neprijateljski svijet koji postaje sve neprikladniji za život – samo se prisjetite požara koji divljaju Australijom", upozorio je Schwab, prenosi Reuters. Program ovogodišnjega sastanka organiziran je i oko koncepta "dioničkog kapitalizma" prema kojemu treba uzeti u obzir interese svih dionika, odnosno čimbenika i interesnih skupina, za razliku od "dioničarskog kapitalizma" u kojemu se tvrtkama upravlja samo na temelju interesa vlasnika dionica. Schwab već duže vrijeme promovira tu ideju kao način da se tvrtke natjera da se odgovorno ponašaju prema društvu i okolišu, a ne samo prema dioničarima.

Prvi čovjek WEF-a ističe kako sve više kompanija uviđa prednosti ESG modela (ekološko, društveno i korporativno upravljanje). "Kompanije prepoznaju da je činiti dobro preduvjet za dugoročni opstanak", naglasio je Schwab. Krajem prošloga tjedna Schwab i čelnici Bank of America i nizozemske prehrambene kompanije Royal DSM uputili su zajedničko otvoreno pismo liderima kompanija od kojih traže postavljanje cilja o dostizanju nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. ili ranije. 

Pokretanje inicijative
Uz to, Klaus Schwab je najavio da će na samitu biti pokrenuta globalna inicijativa u sklopu koje će tijekom sljedećeg desetljeća milijarda ljudi biti osposobljena za suočavanje s digitalizacijom posredovanim promjenama na radnom mjestu, kao i novi plan sadnje bilijun stabala do 2030. godine. Osim klime, u Davosu će se još raspravljati usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi te sukobi i napetosti na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i u istočnoj Aziji.

Svjetski gospodarski forum ponosan je na svoju sad već 50-godišnju ulogu njegovatelja diplomatskih rješenja, među kojima je i govor ministra vanjskih poslova Zapadne Njemačke Hansa-Dietricha Genschera 1987., koji je smatran presudnim za okončanje Hladnoga rata, prenosi agencija dpa. Godinu dana kasnije, sastanci turskih i grčkih čelnika u Davosu pridonijeli su sprječavanju rata između dvaju sredozemnih rivala. Povrh toga, godišnji samit svjetske elite u Švicarskoj pridonio je rađanju nekoliko međunarodnih inicijativa, kao što je skupina G20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

Globalni savez za cjepiva (GAVI) i Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM) također su inicirani u Davosu. Bez obzira na ta postignuća, kritičari Davos smatraju mjestom na kojemu se svjetske elite igraju velikim novim idejama, ali bez konkretnih rezultata. Svjetskom gospodarskom forumu često se predbacuje da proizvodi puno buke, ali malo konkretnih rezultata. Organizatori godišnjega samita u Davosu stoga njegov 50. rođendan planiraju proslaviti s opipljivim rezultatima.

Sudjelovanje Plenkovića

Tri rasprave i sastanak sa šefom Applea
Premijer Andrej Plenković sudjelovat će na jubilarnom sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u utorak i srijedu, priopćili su iz Vlade. Plenković će sudjelovati u tri rasprave. U utorak će sudjelovati na sastanku "Dijalog o zapadnom Balkanu" te na radnom sastanku na temu "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi". U srijedu će premijer sudjelovati na neformalnom okupljanju svjetskih gospodarskih lidera na temu "Uzlazna Europa". Među sastancima s gospodarstvenicima izdvaja se sastanak sa šefom Applea Timom Cookom.

Skupa sigurnost

Troškovi 9 milijuna franaka
S obzirom na dolazak najvažnijih svjetskih političara, troškovi osiguranje Svjetskog gospodarskog foruma znatna su stavka u organizaciji. Naime, osim policije, pomoć u osiguranju daju i postrojbe švicarske vojske. Kako piše CNBC, troškovi osiguranja ove će godine iznositi 9 milijuna švicarskih franaka. Od toga će četvrtinu (približno 2,25 milijuna franaka) platiti WEF, koliko i kanton Grisons. Mjesne vlasti Davosa podnijet će osminu troškova dok će najveći dio, trećinu troškova, odnosno 3,3 milijuna franaka, platiti švicarska vlada. Valja naglasiti kako dio sudionika Davosa, poput čelnika velikih kompanija, angažira i privatne zaštitarske kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close