Musk danas na sudu brani odluku zašto je spasio dva bratića od stečaja

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2020. u 21:59
Elon Musk preuzeo je SolarCity 2016. s Teslinih 2,6 milijarde dolara/Reuters

Tužitelji tvrde da je Musk zatajio dioničarima da je tvrtka SolarCity u potpunosti insolventna, a time i bezvrijedna.

Elon Musk, prvi čovjek proizvođača električnih automobila Tesla Motors danas će na sudu morati braniti svoju investicijsku odluku zbog koje bi mogao osobno ostati bez milijardu dolara.

Kako piše Reuters, u ponedjeljak će na sudu u Delawareu početi proces temeljem tužbe koji su podnijeli pet fondova iz redova dioničara Tesle i jedan individualni investitor. Oni smatraju da ih je Musk doveo u zabludu prilikom traženja odobrenja za preuzimanje govoreći o koristima koje će kompanija ostvariti preuzimanjem tvrtke SolarCity.

Preuzimanje vrijedno 2,6 milijarde dolara dogodilo se 2016. godine. SolarCity je kompanija koja se bavi proizvodnjom solarnih krovova, a u trenutku kada ju je Tesla kupio bila je na rubu stečaja. Dioničari smatraju da je tim preuzimanjem Elon Musk prije svega spasio sebe i svoja dva bratića.

Naime, Musk je bio najveći dioničar SolarCityja i predsjednik kompanije koju je 2006. osnovao s bratićima Lyndonom Riveom i Peterom Riveom. Osim njih, pet Teslinih direktora bili su izravno ili neizravno vlasnici SolarCityjevih dionica.

Musk je preuzimanje argumentirao mogućnošću stvaranja “jedine svjetske vertikalno integrirane kompanije za održivu energiju” koja bi spojila solarne panele i Tesline kućne baterije. Iako se znalo da je SolarCity u dugovima od 3,25 milijardi dolara, tužitelji tvrde da su Musk i njegova ekipa zatajili da je SolarCity u stvari potpuno insolventan i time bezvrijedan.

U tužbi traže odštetu u visini iznosa koji je Tesla platio.

Komentirajte prvi

New Report

Close