Možemo postati najveći proizvođač baterija za električne automobile u svijetu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 16. studeni 2020. u 06:33
foto: pixabay

Najveće gospodarstvo jugoistočne Azije, ujedno najveći proizvođač litijskih baterija i zemlja s najvećim rezervama nikla, sirovinama važnim za pogon e-vozila, ima ambiciozan plan koji uključuje i Teslu.

Najveće gospodarstvo jugoistočne Azije i najmnogoljudnija muslimanska država svijeta, Indonezija, ima namjeru postati najveći svjetski proizvođač baterija za električna vozila, a u ostvarenju tog plana obratit će se američkom Tesli već ovog tjedna, radi moguće suradnje na području investicija. Otkrio je to Reutersu u petak predsjednik Indonezije Joko Widodo, potvrdivši da će delegacija, predvođena ministrom za koordinaciju pomorstva i investicija Luhutom Pandjaitanom, upriličiti sastanak s najvišim rukovoditeljima američkog proizvođača e-automobila Tesla.

“To putovanje dio je promocije našega novog Zakona o otvaranju radnih mjesta, nazvanog Omnibus, kojim se pojednostavljuje poslovanje u Indoneziji. Osim Amerike, ići će se i u Japan”, rekao je šef države, popularno zvan Jokowi. Za zemlju je to važno, dodaje, jer je (već) najveći proizvođač litijskih baterija, a posjeduje i najveće rezerve nikla u svijetu, a to su sirovine vitalne za izradu automobilskih baterija. Niklu se nerijetko “tepa” da je novo zlato, zbog njegove važnosti za baterijski sklop – što ga je više u njoj, veća je i gustoća energije, budući da taj metal, tvrde stručnjaci, čuva svu energiju baterije. Litij je, poznato je iz kemije, najlakši od svih metala i također je, kao litij-ion, gradivi dio električnih pogonskih sklopova u vozilima. Jokowijeva najava o posjetu indonezijskog izaslanstva Americi došla je nakon što je čestitao izabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu na pobjedi. Pritom je izrazio nadu, piše Reuters, da će Bidenova administracija promicati stabilnost i svjetski mir. Spomenuti ministar Pandjaitan, poduzetnik i umirovljeni general, u Americi će se također sastati i s predstavnicima Svjetske banke i menadžerima nekih američkih fondova, s kojima će razgovarati o Omnibus zakonu i indonezijskim projektima u području okoliša.

Luhut je odbio posebno komentirati planirani sastanak s Teslom, ali rekao je da “postoji stvarno dobra šansa” da će tvrtke željeti ulagati u preradu indonezijskog nikla kako bi smanjile troškove. Teslin izvršni direktor Elon Musk rekao je da planira ponuditi “divovski ugovor na dulje vrijeme” sve dok se nikal vadi “učinkovito i na ekološki osjetljiv način”. Novi indonezijski zakon o otvaranju radnih mjesta, koji usklađuje 79 postojećih, kritiziran je zbog ‘labavljenja’ ekoloških standarda. Luhut je rekao da bi Indonezija mogla lanac opskrbe baterijama učiniti ekološki prihvatljivim za 7-8 godina napajanjem topionica obnovljivim izvorima energije, da bi do 2030. mogle prodavati zelene baterije za aute na eurotržištu. Jokowi je više puta rekao da je Omnibus zakon vrlo važan za smanjenje birokracije, poticanje ulaganja i jačanje konkurentnosti tržišta rada i da će biti jedan od glavnih katalizatora za poticanje gospodarskog rasta 2021. Indonezija se zbog pandemije ove godine, prvi put u više od 20, našla u recesiji.

79 postojećih

zakona mijenja novi, kojim se, uz ostalo, pojednostavljuje poslovanje

 

U Aziji su situirani najveći proizvođači baterija za e-aute, nijedan u Indoneziji. Po Reutersu to su CATL iz Kine, Panasonic iz Japana, kineski BYD, te LG Chem i Samsung SDI iz Južne Koreje.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close