MOL očekuje nižu dobit i reže ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2020. u 21:59
Kompanija je lani očekivala operativnu dobit od 2,5 milijardi dolara /REUTERS

Planiraju također zadržati dobit iz 2019. godine, „dok se situacija ne normalizira“.

Mađarska naftna kompanija MOL povukla je smjernicu o dobiti u 2020. godini i srezala planiranu kapitalnu potrošnju za četvrtinu u sklopu izmjene poslovnih i financijskih ciljeva zbog pandemije koronavirusa.

„Iako je energetski sektor u povoljnijem položaju kad je u pitanju podnošenje ekonomskih teškoća od nekih drugih sektora, i on ulazi u razdoblje neizvjesnosti s kakvim se vjerojatno nikad dosad nije suočio“, ističe redsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Zsolt Hernadi.

MOL je stoga ažurirao poslovne i financijske ciljeve za ovu godinu, povukavši smjernicu o dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA). U godišnjem izvješću za 2019. procijenili su da će ostvariti čistu EBITDA od oko 2,5 milijardi dolara.

Planirana kapitalna potrošnja smanjena je „minimalno 25 posto“, ispod 1,5 milijardi dolara, najavili su u MOL-u, pojašnjavajući da su odgodili ulaganja “koja nisu ključna”. Najavili su i temeljitu reviziju operativnih troškova radi očuvanja gotovine.

Planiraju također zadržati dobit iz 2019. godine, „dok se situacija ne normalizira“, nakon čega bi mogla biti isplaćena u obliku dividendi, ukoliko dioničari tako odluče.

Komentirajte prvi

New Report

Close