Modni gigant tuži Kineze: Tvrdi da su mu ukrali dizajn

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2023. u 10:10
FOTO: REUTERS/Chen Lin

Rijetko se događa da jedna modna kompanija tuži drugu.

Modna kompanija H&M tužila je tvrtku Shein u Hong Kongu zato što smatra da je kineska kompanija ukrala njen dizajn i iskoristila ga za proizvodnju vlastite odjeće.

Glasnogovornik H&M-a je danas potvrdio ovu tužbu, rekavši da je Shein “u više navrata neovlašteno iskopirao dizajn” švedske firme, a kineska kompanija je rekla da neće komentirati slučaj koji je u tijeku.

Prema agenciji Blumberg, koja je imala uvid u sudski nalog iz srpnja 2021. godine, parnica se vodi već duže vrijeme, a švedska kompanija traži odštetu i sudsku zabranu daljeg kršenja autorskih prava.

H&M je sudu dostavio fotografije desetina predmeta, od kupaćih kostima do džempera, koje prema švedskoj kompaniji dokazuju da je Shein ukrao njen dizajn.

Za sada posljednje ročište na Višem sudu u Hong Kongu održano je 21. lipnja, a sljedeće ročište je zakazano za 31. srpanj. U protekle tri godine je zabilježeno više tužbi protiv Sheina zbog navodnog narušavanja prava na intelektualno vlasništvo, ali rijetko se događa da jedna modna kompanija tuži drugu, navodi Blumberg.

Rezultati prodaje kompanije Shein su u 2021. godini bili znatno manji nego rezultati H&M-a, ali kineska kompanija je zabilježila nagli rast prodaje zbog brzog lansiranja novih proizvoda i uspješne strategije digitalnog marketinga na društvenim mrežama.

Komentirajte prvi

New Report

Close