Mladima u bijegu od siromaštva preostaje ili Afganistan ili luksuzni kruzer

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2013. u 15:45
Guliver/Thinkstock

Mladi ‘trbuhom za kruhom’ sve češće napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

U vrijeme masovne nezaposlenosti mladih u BiH, privremeni poslovi u inozemstvu postaju sve traženiji. Mladi priliku za zaposlenje na nekoliko mjeseci pronalaze na luksuznim brodovima i avio kompanijama ali i u Afganistanu, piše Deutsche Welle. Mladi 'trbuhom za kruhom' sve češće napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

Nizak standard, niske plaće, a najčešće nezaposlenost doveli su do toga da veliki broj mladih ljudi želi napustiti ovu zemlju. Međutim, ni to nije jednostavno. Naime, teško je doći do radne dozvole za rad u inozemstvu. Svoju priliku da zarade, a da pritom i putuju, mnogi vide na luksuznim kruzerima, u stranim avio kompanijama ili čak u Afganistanu.  Nenad Momić iz Banje Luke prvi je put otišao na brod prije šest godina i od tada se stalno vraća. 'Plaća koju sam zarađivao u Banjoj Luci nije bila dovoljna ni za osnovne potrebe, da ne govorim o putovanjima, ljetovanju i zimovanju. Imao sam 23 godine i odlučio pokušati nešto novo. Razmišljao sam da odem u Afganistan ili na naftne platforme, ali na kraju sam se odlučio za brod', ispričao je Nenad za DW. Dobro poznavanje engleskog jezika omogućilo mu je radno mjesto šefa osoblja na palubi i ostalim otvorenim dijelovima broda.'Mjesečno sam zarađivao 1600 dolara. Zaposleni u restoranima zarađuju oko 1200, dok glavni konobari koji uslužuju goste mogu zaraditi i do 4000 dolara mjesečno. Razlike su velike, sve ovisi o tomu na kojoj ste poziciji, sobarice su otprilike plaćene 2500, a najmanje zarađuju čistači, manje od 1000 dolara', kazao je.

U potrazi za poslom mladi odlaze i u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate gdje rade za tamošnje zrakoplovne kompanije. Među mladim Tuzlacima najatraktivnija strana destinacijama je Afganistan. Ova ratom pogođena zemlja privukla je mnoge zbog mogućnosti dobre zarade u američkim bazama. Omladinska informativna agencija BiH nedavno je sprovela istraživanje među mladima, u kojem je čak 81 posto ispitanih izjavilo da bi iz zemlje otišli već sutra, ukoliko im se ukaže povoljna prilika. U BiH je prošle godine zabilježena do sada najveća nezaposlenost. Na evidenciji Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u 2012. bilo je više od pola milijuna ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close