Mineco prošle godine uložio više od 20 milijuna dolara u rudnike u Srbiji i BiH

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2019. u 22:00
Osim Mineca u srpsko rudarstvo ulažu i Zijin i Rio Tinto/FOTOLIA

U svibnju 2018. godine otvoren je rudnik olova kod mjesta Olovo u BiH, što je prvi novi rudnik u toj zemlji nakon 30 godina.

Iako je u drugom dijelu 2018. godine došlo do sniženja cijena obojenih metala na međunarodnom tržištu, predstavnici britanske kompanije Mineco zadovoljni su rezultatima poslovanja, a ukupna ulaganja u protekloj godini u Srbiji i Bosnu i Hercegovini bila su veća od 20 milijuna dolara.

"Kompanije u kojima je Mineco s partnerima vlasnik otvorile su 115 novih radnih mjesta", rekao je direktor Mineca Bojan Popović novinarima u Beogradu predstavljajući rezultate rada u 2018. godini.

Tim za istraživačka bušenja
"Nakon što smo 2017. ostvarili najbolje rezultate od kada postojimo i prethodnom godinom možemo biti zadovoljni. Nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na godinu ranije nije usporila razvojni program Mineca", dodao je Popović, prenosi Tanjug. Popović je objasnio da je Mineco u svibnju 2018. godine, otvorio rudnik olova kod mjesta Olovo u BiH, što je prvi novi rudnik u toj zemlji s podzemnom eksploatacijom nakon 30 godina.  Osim 4,5 milijuna dolara uloženih u proteklih 12 meseci u razvoj rudnika i njegovu infrastrukturu, naručena je i izrada pogona gravitacijske separacije za proizvodnju olovnog koncentrata iz rude.

Prve isporuke olovnog koncentrata iz tog rudnika mogu se očekivati ovog ljeta. Jedan od rudnika Mineca je i Rudnik Bosil-Metal u Bosilegradu, u Srbiji, a prema Popovićevim riječima, u njemu je pokrenut pilot projekt, u kojem se ispituju rezultati probne proizvodnje koncentrata iz rude zbog izrade projekta komercijalne flotacije. "Taj rudnik velika je razvojna šansu Bosilegrada i uvjereni smo da će se ta općina izdignuti iz najniže kategorije razvijenosti kada 2020. i 2021. godine krene proizvodnja koncentrata olova, cinka i bakra", kazao je Popović.

 

Popović

Nešto slabija dobit iz poslovanja u odnosu na 2017. nije usporila razvoj kompanije.

Kada je riječ o ostalim rudnicima u kojima je Mineco jedan od vlasnika, Groš u BiH zabilježio je ulaganje od oko tri milijuna dolara u razvoj.  Također, u rudnik kod Gornjeg Milanovca u Srbiji uloženo je gotovo 5,5 milijuna dolara u proizvodnju. Prošle godine također su ostvareni dobri rezultati u Velikom Majdanu kod Ljubovije. Popović je dodao da su kontinuirana velika ulaganja u geološka istraživanja, kako u Srbiji tako i u Bosni, dovela do toga da je Mineco prošle godine svom timu geologa dodao i tim za istraživačka bušenja, koji omogućava učinkovitiju uslugu postojećim rudnicima i novim nalazištima.

Korist za male zajednice
Dominic Roberts, direktor operacija Mineca, rekao je kako je nesumnjivo da rudarstvo stvara bogatstvo i osigurava zapošljavanje i da projekti koji se provode imaju veliki značaj za male lokalne zajednice. "S doprinosom koji su već dale kompanije kao što je Mineco i sve većim investicijama kompanija Zijin i Rio Tinto, cilj vlade Srbije o pet posto BDP-a od rudarstva bit će postignut u godinama koje dolaze. Još važnije je što će industrija osigurati stalno zapošljavanje desetka tisuća radnika", dodao je Roberts. Mineco je međunarodna rudarska grupa koja u Europi, s partnerima, zapošljava oko 2500 ljudi, od kojih oko 1600 radi u regiji Zapadnog Balkana. 

Prijedlog Kini

Litij za električne autobuse
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je u Davosu da će za vrijeme Svjetskog gospodarskog foruma pokušati razgovarati s kineskim potpredsjednikom Wangom Qishanom o gradnji tvornice električnih autobusa u zapadnoj Srbiji jer je Srbija jedna od zemalja s najviše litija. Procjenjuje se da ima 10 posto ukupnih svjetskih zaliha tog metala koji se, između ostalog, koristi u proizvodnji punjivih baterija. Mineral jadarit iz kojeg se dobiva litij pronađen je 2004. godine u blizini Loznice. Rezerve se procjenjuju na 136 milijuna tona, a u projekt je uključena velika rudarska kompanija Rio Tinto. Smatra se da se nalazišta jadarita nalaze na još 20 lokacija do Zaječara.

Komentirajte prvi

New Report

Close