Propuštena je zlatna prilika: Europa vapi za radnicima, a oni ne mogu do posla

Autor: Ana Blašković , 24. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Poslodavci ne priznaju neeuropske akademske kvalifikacije.

Europa nije iskoristila priliku da popuni praznine u radnoj snazi koje je otvorio dolazak milijuna ukrajinskih izbjeglica premda su mnogi koji bježe od rata visokoobrazovani ili posjeduju nasušno potrebne vještine.

Rijeka Ukrajinaca koji su nakon invazije Rusije u veljači 2022. stigle u Europu trebala je biti blagodat za zemlje istoka gdje vlada akutna nestašica radne snage koja koči gospodarski rast, a dijelom i potiče inflaciju, piše Reuters.

Lepeza prepreka
Pokazalo se da su prepreke, od nedostatka vrtića do nevoljkog priznavanja neeuropskih akademske i strukovnih kvalifikacija, nepremostive. Rezultat je frustracija za obje strane: nepopunjena radna mjesta i (uglavnom) žene iz Ukrajine bez posla.

Mnogi su zapeli na poslovima za koje su prekvalificirani znanjima i vještinama uz slabe perspektive za željenu karijeru. Svetlana Chuhil zatražila je uvjetnu dozvolu za rad u Poljskoj kao liječnica ortopedije i fizioterapeutkinja nedugo nakon bijega iz Ukrajine sa svoje dvoje djece. Više od godinu dana kasnije rečeno joj je da za njezin zahtjev nedostaje ključni dokument koji je zapeo u ratnom kaosu.

Mjesec dana nakon dolaska u Poljsku, 37-godišnjakinja s diplomom ortopedije, fizioterapije i organizacijskog menadžmenta, stažirala je u centru za socijalnu skrb za 1400 zlota (314 eura) mjesečno, otprilike pola lokalne minimalne plaće.

“Nisam mogla biti angažirana kao liječnik ili fizioterapeut bez priznavanja diplome”, rekla je Chuhil. Nakon pripravničkog staža zaposlila se na dva posla koja nemaju veze s medicinom. Suočena s visokim stanarinama u gradu Zgorzelecu na zapadu Poljske, u prosincu se preselila u Goerlitz u istočnoj Njemačkoj gdje će joj vlada plaćati smještaj dok ne završi tečaj njemačkog jezika i ne nađe posao.

Drugi sloj integracije
OECD procjenjuje da bi uspješna integracija te najnovije skupine izbjeglica mogla povećati europsku radnu snagu za pola postotnog boda. No, 17 mjeseci nakon invazije mnogi su još uvijek zaposleni na kratkoročnim ili honorarnim ugovorima, a ne u održivim oblicima zaposlenja, rekla je Ave Lauren, analitičarka migracijske politike pri OECD-u.

“Mislim da prilika još nije propuštena. Ono što zemlje sada trebaju učiniti je drugi sloj integracije tržišta rada”, dodala je Lauren, ističući potrebu za obukom, usavršavanjem i priznavanjem kvalifikacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close