Microsoft napravio veliki zaokret u poslovanju, dio zaposlenika uznemiren

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2021. u 08:46
Sustav se testira od 2018. godine, a vojnici tvrde da je intuitivan /SHUTTERSTOCK

Ugovor će imati značajne implikacije na Microsoftovo poslovanje, ocjenjuju analitičari.

Gledanje kroz zidove i iza ugla, promatranje fotografija s dronova u realnom vremenu – samo je dio mogućnosti koji će uskoro imati američki vojnici nakon što Microsoft isporuči napredni sustav proširene stvarnosti.

Kompanija je priopćila kako je dobila 10-godišnji ugovor s američkom vojskom vrijedan 21,9 milijardi dolara za isporuku 120.000 kompleta Integriranog vizualnog sustava proširene stvarnosti (IVAS).

Ovaj ugovor pokazuje kako Microsoft unovčava tehnologiju proširene stvarnosti, ali i da sve veći udjel prihoda ostvaruje od suradnje s Pentagonom.

Temelj u civilnoj verziji

IVAS se temelji na “civilnoj” tehnologiji HoloLens, a prototip tog sustava Microsoft je isporučio vojsci još 2018. radi testiranja.

Sustav pokreće Microsoft Azure računalstvo u “oblaku”, a kompanija tvrdi da će IVAS platforma “učiniti vojnike sigurnijima i učinkovitijima” omogućavajući im “unaprijeđenu situacijsku svijest, dijeljenje informacija te donošenje odluka u nizu scenarija”. Konkretno, sustav ujedinjuje proširenu stvarnost te strojno učenje i umjetnu inteligenciju.

IVAS omogućuje prikazivanje predmeta i osoba u mraku te obradu slika koje vojnik vidi ispred sebe. To omogućuje gledanje kroz zidove i promatranje situacije iza ugla bez potrebe pomicanja. Vojnici će biti povezani sa zapovjedništvom koje u realnom vremenu može vidjeti što se događa na bojištu, a vojnicima može slati fotografije s dronova.

120

tisuća kompleta isporučit će Microsoft u idućih 10 godina

Mobilna računala u IVAS-u također prate pomake očiju i ruku vojnika te nadziru što govore. Tijekom testiranja vojnici su naveli kako je sustav intuitivan poput iPhonea i jednostavan za korištenje. Prva postrojba opremljena ovim sustavom trebala bi postati operativna između srpnja i rujna.

Peter Singer, stručnjak za napredne oružane sustave, ističe za Financial Times kako IVAS donosi “značajan razvoj” u digitalizaciji bojišnice omogućavajući brže i kvalitetnije donošenje odluka za vojnike na terenu.

Međutim, Singer upozorava kako bi se vojnici mogli suočiti i s rizikom prekomjerne količine informacija te rizikom prosudbe na temelju pogrešnih podataka. No, dobiveni posao ima značajne implikacije na poslovanje Microsofta, smatraju analitičari.

Dan Ives iz Wedbusha ističe kako to pokazuje Microsoftovo jačanje suradnje s vojskom i ministarstvom obrane, a nakon dobivenog ugovora vrijednog 10 milijardi dolara za računalstvo u “oblaku”.

Podsjetimo, Microsoft je 2019. pobijedio na natječaju za sustav JEDI, odnosno pružanje usluga računalstva u “oblaku” za ministarstvo obrane. Odluka Pentagona tada je razljutila Amazon koji je slovio kao favorit za dobivanje tog posla.

U kompaniji su neslužbeno smatrali da se radi o odmazdi Trumpove administracije prema osnivaču Jeffu Bezosu koji je također i vlasnik dnevnog lista Washington Post. Taj se list nije ustručavao kritizirati Trumpovu politiku. Amazon se žalio i na saveznom sudu zbog odluke o JEDI-ju.

Krenuli drugim putem

Za razliku od ostalih tehnoloških kompanija koje proširenu stvarnost namjeravaju iskoristiti u segmentu potrošačke elektronike, poput videoigara, Microsoft se fokusirao na prodaju te tehnologije korporativnim kupcima.

Primjerice, HoloLens koriste piloti Japan Airlinesa tijekom letačke obuke, a inženjeri švicarskog proizvođača ambalaže Tetra Pak pomoću te tehnologije na daljinu popravljaju strojeve za pakiranje. J. P. Gownder, analitičar Forrestera, ističe za Washington Post kako je ugovor s vojskom u tom kontekstu vrlo značajan jer bi mogao snažno povećati interes ostalih kupaca.

Međutim, suradnjom s vojskom nije odveć sretan dio Microsoftovih zaposlenika. Još 2019. dio njih pozvao je upravu na prekid suradnje s vojskom.

“Uznemiruje nas podatak da Microsoft radi na oružanim sustavima koristeći tehnologiju koju razvijamo”, stajalo je u pismu upućenu izvršnom direktoru Satyji Nadelli te direktoru pravnih poslova Bradu Smithu.

“Nismo potpisali ugovor da bi razvijali oružja i zahtijevamo da nas se obavijesti na koji je način naš radi iskorišten”, dodali su zaposlenici.

Komentirajte prvi

New Report

Close