Među BRIC državama jedino je Indija i dalje zvijezda

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2016. u 22:00
Indija preotela Kini titulu najbrže rastuće ekonomije svijeta/Thinkstock

Dok se Brazil i Rusija koprcaju u recesiji, a Kina raste po najsporijim stopama u četvrt stoljeća, Indija bilježi 7,3 posto rasta.

Indija je preotela Kini titulu najbrže rastuće ekonomije svijeta, a za svega tri godine trebala bi biti ekonomski jača od Njemačke i Japana zajedno. Službeni podaci pokazali su da je indijsko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju prošle godine poraslo 7,3 posto čime je po dinamici rasta prestignuto mnogo veće indijsko gospodarstvo.

Podsjetimo, Kina je prošle godine porasla 6,9 posto što je najsporiji rast "kineskog zmaja" u posljednjih četvrt stoljeća. K tome, indijski statističari poboljšali su prognoze za 2016., pa bi tamošnje gospodarstvo ove godine moglo ubrzati rast s prije prognoziranih 7,2 posto na 7,6 posto.  

Utjecaj jeftine nafte
Zabrinutosti u vezi kineskog rasta utjecale su na cijene nafte, ali i sirovina što je negativno utjecalo na rastuće ekonomije, poput Rusije i Brazila koji se koprcaju u recesiji. S druge pak strane, niske cijene nafte bile su jedan od glavnih pokretača lanjskog rasta Indije, velikog uvoznika "crnog zlata". Prema procjenama Sajjida Chinoya, glavnog ekonomista za Indiju u američkoj banci JP Morgan, da nije bilo jeftine nafte indijski rast bio bi niži za jedan posto. Ovako je niska cijena goriva ojačala povjerenje potrošača i time osobnu potrošnju, ali i investicije kompanija te proračunsku potrošnju države.

 

1263dolara

po glavi iznosi indijski BDP, dok u Kini iznosi 3868 dolara

Iako dio zapadnih analitičara izražava sumnju u točnost i metodologiju kojom se služe indijski statističari, nema sumnje da se treća azijska ekonomija pretvorila u ekonomskog lidera svijeta. Gospodarski uspjeh veliko je priznanje za premijera Narendru Modija koji je preuzeo vlast prije dvije godine obećavši modernizaciju zemlje, poticanje proizvodnje i obnove infrastrukture te zapošljavanje milijun Indijaca svakog mjeseca. Isak Nuhić, fond menadžer Ilirika Investmentsa koja upravlja fondovima koji su izloženi i indijskom tržištu, kaže da su ekonomski podaci pristigli iz Indije u skladu s očekivanjima.

"Ono što je pozitivno jest da u Indiji rastu sektori proizvodnje, rudarstva i građevine dok usporava poljoprivredni sektor. Negativna je strana što veliki udio u ubrzanom rastu BDP-a ima državna potrošnja. Povećana državna potrošnja u Indiji je povijesno povezana s višom inflacijom koju indijska središnja banka želi držati na oko pet posto (trenutno 5,6 posto). Također, indijska vlada ima cilj od 3,5 posto deficita za 2016. godinu što će biti teško održati uz trenutnu stopu državne potrošnje", ocjenjuje Nuhić.

Problem porezna reforma
Veliki problem indijskih vlasti je nemogućnost donošenja poreznih zakona u parlamentu – zbog unutarnjih političkih borbi – koji bi reformirali porezni sustav te jednim porezom zamijenili desetak postojećih, pojednostavili procedure te povećali državne prihode, dodaje Nuhić. "Izazov pred Indijom je da zadrži rast između devet i 10 posto u sljedeća tri desetljeća. To može ostvariti samo ako nastavi poticati poslovno okružje za snažan rast proizvodnog sektora", ističe za Financial Times Amitabh Kant, tajnik za industrijsku politiku i promociju.

Ako nastavi rasti ovim tempom, ukupna veličina indijskog gospodarstva do 2019. trebala bi biti veća od Njemačke i Japana zajedno. Unatoč eksplozivnom rastu, za globalnu ekonomiju je Kina još uvijek od većeg značaja od Indije, tvrdi Isak Nuhić. "Indijsko gospodarstvo i vlada – s provođenjem najavljenih reformi – tek trebaju dokazati kako mogu postati novo proizvodno središte te bi tada moglo doći do većeg priljeva kapitala u Indiju. Iz globalne perspektive trenutno je važnije promatrati Kinu  i transformaciju kineskog gospodarstva te hoće li kineske vlasti uspješno odgovoriti na sve izazove te transformacije", smatra Nuhić.

Dodaje kako je i dalje nezahvalno uspoređivati Indiju i Kinu. "Kina trenutno ima BDP po glavi stanovnika od 3866 dolara dok je u Indiji taj iznos tek 1263 dolara. Kinesko gospodarstvo je u fazi transformacije dok Indija još uvijek raste sa značajno niže baze i s drugačijom strukturom BDP-a te je za očekivati da će rasti po bržim stopama od kineskog", zaključuje Nuhić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close