Mediteransko turističko ludilo – ove tri države obaraju rekorde

Autor: Marija Crnjak , 20. srpanj 2022. u 07:00
Udruženje španjolske turističke industrije Exceltur predviđa da će sektor u 2022. generirati 152 milijarde eura prihoda/Reuters

Ništa nije pomrsilo planove Europljana da odu na odmor, ako je suditi po prvim statistikama.

Ni poskupljenja, ni inflacija niti crne najave za jesen, ništa zasad nije pomrsilo planove europskih građana da odu na svoj ljetni odmor, ako je suditi prema prvim statistikama za špicu sezone koje dolaze iz poznatih ljetovališta Mediterana.

Grčka bilježi nikad veći promet na otocima, Španjolska poput Hrvatske hvata rekordnu ’19., Turska obara rekorde na njemačkom tržištu.

Nijemci ‘pregazili’ Ruse
Međunarodni dolasci u grčku regiju Južnog Egeja, koja uključuje popularne otoke kao što su Rodos, Kos, Santorini i Mikonos, premašili su razine prije pandemije u prvih 10 dana srpnja za 25 posto, objavila je Južnoegejska turistička inicijativa (SATI).

Iz udruge navode da je razlog uspješno upravljanje pandemijom u čitavoj Grčkoj, koja je sjetimo se, bila prvi inicijator uvođenja Covid potvrda turistima. Rodos je u prvom dijelu srpnja primio 18 posto više turista nego 2019., na Kosu je bilo njih 13 posto više.

Ukoliko ne bude izvanredne situacije oko pandemije, iz najjače turske turističke regije Antalije planiraju ugošćavati njemačke turiste do studenog – prema procjenama, tamo će se ove godine odmarati 3 milijuna Nijemaca, prvi put nakon 2015., kada su ugostili najveći broj njemačkih turista u povijesti (2,9 milijuna).

Poznato tursko ljetovalište Antalija do kraja prvog tjedna srpnja primilo je više od milijun njemačkih turista, i to je po prvi put u pet godina da su Nijemci brojnošću prestigli Ruse, koji su nekada držali najveći udio stranih posjetitelja.

I španjolsko turističko ludilo potvrđuje da turisti zasad provode svoje planove za odmor. Udruženje turističke industrije Exceltur predviđa da će sektor u 2022. generirati 152 milijarde eura prihoda, što je gotovo kao i 2019.

Iz središnje banke signaliziraju da bi turistički sektor ove godine mogao biti blizu oporavka na razinu prije pandemije, što bi bilo godinu ranije od prethodnih prognoza. Za usporedbu, u prvom tjednu srpnja čitava Hrvatska bilježi gotovo jednake brojke kao i prije pandemije, to je bilo tek 3 posto slabije u noćenjima.

Od morskih županija Istarska i Zadarska imaju rast od 2 posto u odnosu na isti period 2019., a Dubrovačko-neretvanska županija dosegnula je 91 posto rezultata iz 2019. Dubrovačka regija u pandemiji je bila najpogođenija zbog obustave letova, što se ove godine vraća, unatoč teškoj situaciji u zračnom prometu u cijelom svijetu.

Kontinent bez Zagreba ima 5 posto slabija noćenja u tom prvom tjednu srpnja, a Zagreb je najdalje od predpandemijskih rezultata, s 30 posto manje noćenja nego 2019.

Rekordi Turkish Airlinesa
Hrvatska ima sreću što znatan broj letova otpada na Ryanair, koji ovog ljeta ima najmanje otkaza letova u odnosu na konkurente. U ludilu koje je zahvatilo zračni promet u Europi odlično se snašao i Turkish Airlines, koji bilježi rekorde jače nego prije pandemije – 15. srpnja prevezli su rekordan broj putnika u jednom danu u povijesti tvrtke, odnosno više od 260.000 gostiju sa stopom popunjenosti od 87 posto, uz rekordna 1543 leta.

Turkish Airlines je u prvoj polovici 2022. opslužio 30,9 milijuna putnika, uz stopu popunjenosti od 75,6 posto u razdoblju siječanj-lipanj, u odnosu na 80,1 posto u istom razdoblju prije dvije godine, dok je broj slijetanja pao za 12,9 posto.

Samo u lipnju prijevoznik je zabilježio porast od 4,4 posto u ukupnom putničkom prometu na 6,9 milijuna ljudi, pri čemu se faktor popunjenosti poboljšao s 80,5 posto prije dvije godine na 83,6 posto prošlog mjeseca. Turkish Airlines povećao je broj odredišta na koja leti s 311 u lipnju 2019. na 335 prošlog mjeseca, a flotu su proširili s 338 zrakoplova na 380.

Komentirajte prvi

New Report

Close