Maersk suspendirao prolazak kroz Crveno more za svoja plovila, kakve će biti posljedice?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2024. u 11:39
Foto: Pixabay

Stopira li se u potpunosti kontejnerski promet Crvenim morem preko Sueskog kanala, posljedice će osjetiti cijelo svjetsko gospodarstvo.

Danska tvrtka za pomorski promet Maersk u utorak je objavila da njihova flota više neće koristiti strateški prolaz u Crvenom moru nakon što su islamistički Hutiji, koje podržava Iran, napali jedan od njihovih brodova.

“Odlučili smo prekinuti tranzit kroz Crveno more i Adenski zaljev do nove odluke”, priopćila je kompanija.

Helikopteri američke mornarice potopili su tri od četiri plovila kojima su Hutiji, militanti koje podržava Iran, napali Maerskov kontejnerski brod u južnom Crvenom moru, priopćila je u nedjelju američka vojska.

Helikopteri s brodova USS Eisenhower i USS Gravely, odgovarajući na pozive u pomoć s broda Maersk Hangzhou, uzvratili su vatru na brodove Hutija i potopili ih tri, bez preživjelih, priopćilo je američko središnje zapovjedništv (CENTCOM).

Nitko od posada broda nije bio ozlijeđen, na brodu nije došlo do požara i bio je potpuno sposoban za manevar i nastavio je putovanje prema sjeveru do luke Suez.

Maersk je objavio da je u akciji američkog ratnog brodovlja ubijeno 10 napadača.

Kompanija je nakon odluke o suspenziji korištenja Crvenog mora objavila da će brodovi biti preusmjereni na Rt dobre nade.

Oko 12 posto svjetske trgovine odvija se preko Crvenog mora, nazvanog “morska autocesta”. Spaja Sredozemlje i Indijski ocean, tj. povezuje Europu i Aziju.. Sueskim kanalom godišnje prođe oko  20.000 brodova.

Stopira li se u potpunosti kontejnerski promet Crvenim morem preko Sueskog kanala, posljedice će osjetiti cijelo svjetsko gospodarstvo.

Brodovi bi na azijsko-europskim rutama morali najprije oploviti Afriku prije nego li stignu do europskih luka, što povećava troškove, znatno produljuje putovanja i lako može stvoriti velike probleme u svjetskim opskrbnim lancima.

Komentirajte prvi

New Report

Close