Maersk vraća brodove natrag kroz Sueski kanal

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2023. u 07:00
Danski brodar od 19. prosinca preusmjerio je brodove preko Rta dobre nade/Reuters

Raspored plovidbe ostat će podložan promjenama ovisno o planovima za nepredviđene situacije koji bi se mogli izraditi tijekom sljedećih dana.

Nakon što je ranije ovog mjeseca zaustavio plovidbu kroz Sueski kanal i Crveno more zbog opasnosti od napada, danski brodar Maersk priopćio je u srijedu da u planu ima nekoliko desetaka kontejnerskih brodova uputiti tim plovnim pravcem u nekoliko idućih tjedana, objavio je Reuters.

Raspored plovidbe ostat će podložan promjenama ovisno o planovima za nepredviđene situacije koji bi se mogli izraditi tijekom sljedećih dana, dodala je tvrtka. Kontejnerski brodski div 24. prosinca rekao je da priprema povratak u Crveno more nakon pokretanja vojne operacije pod vodstvom SAD-a za zaštitu plovila od napada jemenske militantne skupine Huta koje podržava Iran.

Kako bi izbjegla napade, kompanija je od 19. prosinca preusmjerila brodove oko Afrike preko Rta dobre nade naplaćujući kupcima dodatne naknade i produljujući za nekoliko tjedana vrijeme plovidbe iz Azije u Europu te na istočnu obalu Sjeverne Amerike.

U obavijesti klijentima odaslanoj u srijedu, među brodovima koji će se iznova zapustiti preko Sueskog kanala je i Maren Maersk, koji je isplovio iz luke u Tangiersu 24. prosinca i s očekivanim dolaska u Singapur 14. siječnja.

Militantna skupina Huti u Jemenu koje podržava Iran, pojačala je napade na brodove u Crvenom moru kako bi iskazala podršku palestinskoj islamističkoj skupini Hamas koja se bori protiv Izraela u Gazi. Neki promatrači smatraju da su napadi Huta indirektan pokušaja uvlačenja SAD-a u rat između Izraela i Hamasa i rasplamsavanje tog regionalnog sukoba.

Napadi, koji su usmjereni na rutu koja omogućuje istok-zapad trgovini, posebno naftom, korištenje Sueskog kanala kako bi se uštedjelo vrijeme i troškovi potrebni za plovidbu oko Afrike, potaknuli su brodarske tvrtke da preusmjere brodove ranije u prosincu. Druge, ohrabrene razmještanjem vojnih postrojbi koje predvodi SAD, nastavljaju prelaziti to područje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close