Mađarska mašinerija dezinformacija na Facebooku u testnoj fazi je prije općinskih i europskih izbora 2024.

Autor: Péter Krekó, Csaba Molnár, Ráchel Surányi , 11. studeni 2023. u 14:55
Manipuliranje na društvenim mrežama tužan je primjer smjera kretanja Mađarske /SHUTTERSTOCK

Izbori se odvijaju u napetostima EK i Mađarske zbog nepoštivanja EU vrijednosti te prokremalj skog i propekinškog manevriranja Budimpešte.

Stotine koordiniranih lažnih profila sudjeluje u operaciji provladinog utjecaja na Facebooku prije općinskih izbora i izbora za Europski parlament u Mađarskoj 2024.

Novo istraživanje Instituta za politički kapital otkrilo je više od 500 lažnih profila koji često koriste slike s ruskih društvenih mreža, a koji koordinirano šire provladinu propagandu na Facebooku – i potencijalno dolaze do desetina tisuća korisnika mađarskih društvenih mreža. Mađarska mašinerija dezinformacija je u fazi testiranja prije općinskih izbora i izbora za Europski parlament koji će se održati u 2024.

Sljedeće će godine Mađari istoga dana krenuti na birališta kako bi izabrali lokalne dužnosnike i predstavnike u Europskom parlamentu. Ti će se izbori odvijati u kontekstu nastavka velike podjele između Europske komisije i Mađarske zbog nedavnog upornog nepoštivanja EU vrijednosti i prokremaljskog i propekinškog manevriranja premijera Viktora Orbana.

Ugrožen integritet izbora

Uzme li se u obzir obujam korištenja lažnih profila, nije nerazumno tvrditi da se približavamo točki u kojoj će to ugroziti integritet izbora u 2024.

Prljava kampanja
Orban će vjerojatno u 2024. ući s jake pozicije. U travnju 2022. je zacementirao svoju moć osiguravanjem uvjerljive pobjede nad ujedinjenom političkom oporbom. Njegova vladajuća stranka Fidesz, prije izbora za Europski parlament, namjerila je poništiti napredak mađarske opozicije s posljednjih lokalnih izbora u kojima je osvojila nadzor nad glavnim gradom Budimpeštom i nekoliko drugih velikih gradova.

Promišljena odluka za održavanje dvoje izbora istoga dana i održavanje debate oko takozvanih ‘stranih utjecaja’ Bruxellesa i SAD-a otežava život gradonačelniku Budimpešte, Gergelyju Karácsonyju i drugim vodećim opozicijskim kandidatima. Natjecat će se i s najneuravnoteženijim medijskim izgledima u Europskoj uniji, što ne samo da im otežava osvajanje glasova, nego ide i u korist slanja Fideszovih poruka kojem je prljava kampanja protiv opozicijskih političara postala uobičajena.

Od ponovnog osvajanja vlasti 2010. nametanje sve veće kontrole nad mađarskim medijima postala je ključna ambicija Viktora Orbana i njegove stranke. Tijekom proteklih trinaest godina pribavili su nikad ranije viđenu kontrolu nad medijima, do točke da je Mađarska sada informacijska autokracija.

Kako je taj tradicionalni medijski prostor većinom okupiran, mađarska vlada svoju pozornost sada okreće društvenim mrežama, posebno Facebooku, u dijelu svojih napora u kontroli javne razmjene poruka.

Novo istraživanje ‘think-tanka’ Political Capital sa sjedištem u Budimpešti, otkrilo je naglo rastuće širenje aktivnosti trolova nalik ruskima na Facebooku, koje je, do danas, ušlo u više od 450 javnih grupa širom nacije – ali s osobitim i, čini se koordiniranim, naglaskom na Budimpeštu.

500

lažnih profila za provladinu propagandu identificirao je Institut za politički kapital

Gradonačelnik Gergely Karácsony i ostali opozicijski akteri su glavne mete trolova i aktivnosti dezinformacija unutar ovih grupa – što često poprima oblik dijeljenja članaka s provladinim vijestima koje bez osnove blate Karácsonyjevu administraciju i naglašavaju protu-poruke stranke Fidesz. Ako se uzme u obzir prošireno korištenje ‘lažnih profila’ i skala njihovog djelovanja, nije nerazumno tvrditi da se približavamo točki u kojoj će to ugroziti integritet izbora u 2024.

Praćenjem i promatranjem značajki tih korisnika Political Capital je uspio odrediti da su gotovo svi profili o kojima govorimo lažni.

Kao prvo, to dokazuju njihovi profili i profilne slike koje se gotovo i ne razlikuju od stranica postojećih stranih pojedinaca, uglavnom s ruske platforme društvene mreže VKontakte i, u nekim slučajevima, drugih stranica, kao što su ruske, bugarske ili ukrajinske stranice za samce. Iako neki od profila nose mađarska imena, često postoji nespretnost u kreiranju profila pa brojni URL-ovi Facebooka sadrže druga imena koja mogu otkriti stvarne korijene računa.

Nadalje, kao očita crvena zastavica autentičnosti, na svojim stranicama ne objavljuju ništa, osim potpuno nepersonaliziranog i ponovno dijeljenog sadržaja s pomiješanim porukama (kao što je komercijalni, o životinjama i sl.). Djelovanje tih profila isto tako je snažno ciljano. Na Facebooku često postoji izričit fokus na naglašavanje vladinog narativa u grupama zajednice i širenje dezinformacija i klevetničkog sadržaja koji diskreditira opozicijske stranke i političare, kao što su g. Karácsony i ostali.

Ovo, gotovo zrcalno ponašanje, ukazuje na središnju koordinaciju. Otkriva i da se, nakon aktivacije ili, u brojnim slučajevima ‘rebrandinga’, u velikoj mjeri priključuju Facebook grupama, uključujući nepolitičke lokalne zajednice i grupe sa sadržajem o javnim poslovima s provladinim, protuvladinim pa čak i pro-opozicijskim stavovima. Često se nalaze grupirani u nacionalnim političkim skupinama što ukazuje na određenu razinu strategijskog rasporeda.

Nadzor novinara
U nekim slučajevima, ta mreža čak primjenjuje i sigurnosne mehanizme. Istraživanje Political Capitala otkrilo je da veliki broj tih profila objavljuje različitim intenzitetom u grupama kojima su se priključili, dok neki služe kao ‘profili spavača’ koji se još nisu ‘aktivirali’ u objavljivanju.

Nakon objave ovog skupa podataka u rujnu, istražitelji su otkrili da su URL-ovi nekih profila preko noći promijenjeni kako bi odgovarali pretpostavljenom identitetu na Facebooku – te su tako, nenamjerno, potvrdili kako su zaista lažni profili kojima se centralno koordinira. Samo vlasnik Facebooka, Meta, može otkriti porijeklo i lokaciju ovih profila u skupini i poduzeti radnje kako bi ih se uklonilo.

To smo i zatražili i naglasili da, ako ih se ostavi neprovjerene, mogu pustiti korijenje u grupama zajednice i proširiti svoj utjecaj na druge korisnike Facebooka – i, što je još važnije, potencijalne glasače. To širenje trolova i manipuliranje društvenim mrežama tužan je primjer smjera kretanja Mađarske i njene demokracije pod vlašću Viktora Orbana.

Tijekom prošle dekade, premijer i njegova stranka uspostavili su veliki nadzor nad medijskim prostorom u Mađarskoj, a isti ozbiljno prijeti njegovoj slobodi u 2021. Reporteri bez granica optužili su Viktora Orbána da je ‘predator slobode medija’, a, prije izbora 2022. novinski istražitelji su otkrili da je mađarski fond financirao provladine osobe na društvenim medijima do iznosa od nekoliko milijuna eura, a kako bi širili vladine poruke.

Tek je kasnije globalna koalicija novinara otkrila da mađarska vlada koristi špijunski softver Pegasus za nadzor novinara, vlasnika medijskih kuća i političara. Potpuno je jasno: kako se lokalni izbori i izbori za Europski parlament približavaju količina lažnih vijesti i prljavih kampanja gurana putem tradicionalnih medija od strane provladinih izvora samo će se intenzivirati. Ali, intenzivirat će se i aktivnosti lažnih profila na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Ono čemu svjedočimo u Mađarskoj testna je faza i proširenje nečega što pripada u vježbenicu inspiriranu Kremljem. Prijetnja izborima 2024. i samoj budućnosti javnog prostora u našoj zemlji je stvarna.

*Članak autora s Instituta za politički kapital temeljen je na nalazima predstavljenim na Budimpeštanskom forumu 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close