Ma kakva Finska, tvornice Djeda Božićnjaka su u Kini

Autor: Tomislav Oharek , 24. prosinac 2014. u 12:51
Stvarni vilenjak je 19-godišnji Vei/Imaginechina/Rex

U Kineskom božićnom selu uglavnom rade useljenici, i to po 12 sati dnevno za između dvije i tri tisuće kuna.

Unatoč uvriježenoj dječjoj predodžbi kako božićne poklone i ukrase proizvode vilenjaci negdje u Finskoj, a sirovine im u zapregama donose leteći sobovi, prava tvornica Djeda Božićnjaka je u Kini.

Grad Jivu pokriva 60% svih božićnih ukrasa i dodataka u svijetu pa je dobilo nadimak Kinesko božićno selo. Vilenjaci u njemu su mahom useljenici koji u 600 tvornica rade po 12 sati dnevno za između dvije i tri tisuće kuna mjesečne plaće. Kako piše The Guardian, mnogi od njih uopće nemaju pojma što je Božić. "Možda je to strancima nešto poput kineske Nove godine", rekao je za kinesku novinsku agenciju Sinhua 19-godišnji Vei. On je došao u Jivu iz ruralne pokrajine Guejđou.

U grimiznom bojom potpuno prekrivenoj radionici s ocem proizvodi dekorativne crvene snježne pahulje. Cijele dane umeću pahulje od stiropora u stroj koji ih boji u crveno, a na kraju dana su potpuno prekriveni finim crvenim prahom. Ipak vjerojatno se ovim napornim poslom neće baviti iduće godine jer kada zarade dovoljno novca da se Vei oženi vratit će se u Guejđou. Za njega to i nije loše s obzirom na to da kineska božićna čarolija koja je tijekom krize uzela maha polako blijedi. Ipak samo Alibaba ima više od 1,4 milijuna artikala vezanih u Božić, proizvedenih u Kini, pa će tvornice Djeda Božićnjka još dugo raditi.   

Komentirajte prvi

New Report

Close