Jedna od najbogatijih europskih zemalja kreće u svemirsko rudarstvo

Autor: Marta Duić , 09. svibanj 2016. u 08:28
Prve misije već za pet godina, planiraju i zakonske promjene

U suradnji s američkim kompanijama za istraživanje svemira Luksemburg planira kroz pet godina postati vodeći u rudarenju asteroida.

Prva komercijalna misija  ˝žetve˝ resursa iz asteroida mogla bi biti za pet godina. Naime, luksemburška vlada u suradnji s dvije vodeće američke kompanije za istraživanje svemira planira misiju s ciljem potrage za vodom i mineralima u asteroidima. 

Na dvije stolice
"Stvari su se poprilično zakuhale nakon što smo u veljači obznanili javnosti našu namjeru da postanemo globalni centar za rudarnje asteroida", rekao je za The Financial Times zamjenik luksemburškog premijera Etienne Schneider. Tako Luksemburg već surađuje s kalifornijskom kompanijom Deep Space Industries, specijaliziranom za istraživanje svemira na gradnji male eksperimentalne letjelice Prospector X, koja bi poslužila kao tehnološka osnova za robotske svemirske misije već nakon  godine.

No Veliko vojvodstvo ipak ne drži sva jaja u jednoj košari pa je tako u završnoj fazi pregovora s američkom grupacijom Planetary Resources koja se već godinama trudi rudarstvo asteroida iz Zemlji bliske orbite prebaciti iz domene znanstvene fantastike u poslovnu činjenicu. Suosnivači Planetary Resourcesa Peter Diamandis i Eric Anderson već su privukli bogate i utjecajne pristaše te ideje poput Erica Schmidta i Larryja Pagea iz Googlea te Richarda Bransona iz Virgina. Umjesto uobičajenih velikih i skupih svemirskih posada, njihova svemirska misija koncipirana je oko roja letjelice ne većih od kovčega koje u sebi imaju kamere, spektrometre i ostale znanstvene instrumente, a koristiti će i umjetnu inteligenciju kako bi lakše ostvarili međusobnu komunikaciju prilikom analiza sastava astereoida. 

Razbili mitove 
Ipak, planirano je da se Prospector-X gradi u Luksemburgu. Trebao bi poslužiti, između ostaloga, za ispitivanje otpornosti visokosofisticiranih elektronskih sklopova na radijaciju tijekom duljeg boravka u svemiru. "Ulazak Luksemburga na ovu scenu je dosta toga promijenio nabolje", rekao je Rick Tumlinson, predsjednik DSI-ja. "Odmah su se razbili mitovi kako je rudarenje asteroida ili fantazija bogataša iz Silicijske doline, ili pak dio gloablen američke imperijalističke zavjere da zavlada Sunčevim sustavom".
 

Komentirajte prvi

New Report

Close