Ljuti protivnici prvi put formiraju irsku vladu

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2020. u 22:00
Dvije stranke cijelo stoljeće dominiraju irskom politikom

Nacionalisti bi povukli žalbu na odluku da Apple uplati 14,3 milijarde eura, a oporezivanjem intelektualnog vlasništva stranih tvrtki prikupili bi 722 milijuna eura.

Ekonomski manifest nacionalističkog Sinn Féina natjerao je u četvrtak dvije vodeće irske stranke da prvi puta u povijesti razgovaraju o sklapanju koalicije.

Irski parlament Dáil u četvratk je održao prvo zasjedanje od izbora 8. veljače na kojima je Sinn Féin osvojio 37 mjesta, jedno manje od oporbene stranke centra Fianna Fáil i dva više od stranke desnog centra Fine Gael iz koje dolazi premijer Leo Varadkar.

Prvo zasjedanje nije iznjedrilo novog premijera. Fianna Fáil i Fine Gael više od stoljeća dominiraju irskom politikom, ali nikada nisu zajedno formirale vladu. To bi se trebalo promijeniti nakon što je Sinn Féin predložio nekoliko mjera koje nisu dobro odjeknule među poslovnom zajednicom.

Osim što bi povukli žalbu na odluku kojom Apple mora uplatiti 14,3 milijarde eura, od stranih kompanija bi prikupili 722 milijuna eura oporezivanjem intelektualne imovine. Porez bi bio povećan i bankama. Ipak, shvaćajući ovisnost irske ekonomije o multinacionalnim kompanijama, i nacionalisti su obećali da će zadržati nisku stopu poreza na dobit od 12,5 posto.

Investicije stranih kompanija preobrazile su irsku ekonomiju, a posljednji podaci pokazuju da je lani zaposlenost narasla na rekordnih 2,36 milijuna ljudi. Stoga su Fine Gael i Fianna Fáil najavili pregovore zajedno sa Zelenima i Neovisnom strankom.

Komentirajte prvi

New Report

Close