Ljubljanske mlekarne već rade po načelima Industrije 4.0

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2019. u 22:00
Proizvodnja u ljubljanskoj tvornici je automatizirana i robotizirana

Gotovo četiri petine mlijeka prerađuje se u trajno mlijeko, 15% u jogurte, namaze i skute, 3% u sireve, a jedan posto u maslac i sladoled.

Ljubljanske mlekarne proglašene su tvornicom godine u ovogodišnjem izboru lista Finance.

Ta kompanija u vlasništvu Lactalisa najveća je mljekara u Sloveniji koja otkupljuje i prerađuje više od pola ukupnog mlijeka koje u Sloveniji kupuju mljekare, a riječ je o 210 milijuna litara godišnje. Zapošljavaju gotovo 600 radnika u dva proizvodna pogona, a prošle godine ostvarili su blizu 169 milijuna eura prihoda od prodaje.

Prisutni na više od 40 tržišta
Proizvodnja je automatizirana i robotizirana. U pojedinim odjelima sva se proizvodnja vodi iz kontrolnih soba, gdje operateri na ekranima neprestano nadziru i kontroliraju put mlijeka.  Svi strojevi, mjerači i sustavi u proizvodnji međusobno su povezani, podaci se bilježe i obrađuju. Strojevi dobivaju informacije o tome kako bi trebali raditi putem recepta.

Svaki je recept priložen u informacijskom sustavu proizvodnje MES i ima tehnološki postupak koji je precizno propisan, s temperaturama, vremenima miješanja, fermentacijom, sastojcima i drugim postupcima. Upravo je primjena visoke tehnologije zaslužna da su Ljubljanske mlekarne proglašene tvornicom godine.   "Izabrali smo ovu kompaniju jer je tehnološki napredna i djeluje u skladu s načelima Industrije 4.0. Algoritamsko praćenje i predviđanje proizvodnje omogućuju im da naprave 485 različitih proizvoda svakog tjedna", rekao je Anton Papež, predsjednik stručnog povjerenstva.

"Tehnologija je vrlo važna u prehrambenoj industriji. Ali to ne znači da hrana koju proizvodimo nije domaća. Tehnologija nam jamči da je sigurna i zdrava i da uvijek imamo istu kvalitetu sirovina. To se vidi na primjeru alpskog mlijeka. Od trenutka kada je mlijeko pomuženo do trenutka otvaranja tetrapaka, alpsko mlijeko nije na svjetlu. Da bismo postigli ovu i obnovljivu kvalitetu u svim ostalim proizvodima djelujemo u skladu s Industrijom 4.0. Konačno, naša kvaliteta potvrđena je rezultatima jer uspješno povećavamo prodaju i djelujemo na više od 40 tržišta širom svijeta", rekao je Tomaž Žnidarič, direktor kompanije.

Imaju pogon u Mariboru
Ljubljanske mlekarne, koje u Mariboru imaju manji proizvodni pogon, u prosjeku dnevno prihvate i za manje od 24 sata prerade 550 tisuća litara mlijeka. Gotovo četiri petine cjelokupnog mlijeka u Ljubljanskim mlekarnama prerađuje se u trajno mlijeko.

Oko 15 posto mlijeka otkupljenog od 2100 stočara prerađuje se u jogurte, namaze, skute i svježe mlijeko ili svježe proizvode koje treba držati u hladnjaku. Oko tri posto mlijeka prerađuje u sireve, a jedan posto u maslac i sladoled. Prošle su godine razvili i na tržište uveli 50-ak novih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close